Kombucha - fermentēts dzēriens ar pievienoto vērtību


Pirms kāda neilga laika man bija uznākusi neliela, veselīga apsēstība. Tādas man šad un tad parādās – vienreiz man tā bija ar ciedru riekstiem, kad varēju tos ēst saujām, vēl kādā reizē tas bija ar rūgto šokolādi, kad tāfelīte dienā bija norma.. bet šoreiz – tā bija Kombuča. Jāatzīst, ka tas nebija mans lētākais cravings, jo dienā reizēm izdzēru pat 2 pudelītes dzirkstošā dzēriena! Šī nelielā atkarība mani pavadīja aptuveni mēnesi, un pa šo laiku es nolēmu ieskatīties nedaudz dziļāk – kas tam lācītim vēderā!

 

Par fermentēto produktu labvēlīgo ietekmi uz veselību pirmo reizi tā apzināti mācījos koledžas laikos Londonā, kad lekcijās sapratu, cik patiesībā vērtīgi ir fermentēti produkti, un ka mūsu ierastos skābētos kāpostus tur izrakstīja teju kā zāles.. jāatzīst, dārgas zāles, jo veikala plauktā skābētus kāpostus stikla burciņā varēja iegādāties tolaik par 5 mārciņām 300 gramos!

 

Taču tas, ko es toreiz nebiju dzirdējusi bija tējas sēnes dzēriens jeb kombucha*, kam ir tūkstošiem gadu sena vēsture, kas aizsākusies Ķīnā. Latvijā tas bija kas pavisam svešs, taču tagad arī paši Latvieši ražo šo vienreizēji garšīgo un veselīgo dzirkstošo dzērienu, kas nestāv klāt nevienam, ko esmu provējusi dzīvojot pāri robežām – un tas ir mūsu pašu “DZĪVĪBAS DZĒRIENS”, ko brūvē no bioloģiskām izejvielām, tajā skaitā dabīga pašu brūvētāju vākta bioloģiskā medus. Šis ir vienīgais nepasterizētais kombuchas dzēriens Latvijā, ko var iegādāties veikalos, tieši tāpēc uz “Dzīvības dzēriena” produktiem attiecas visas kombuchai piedēvētās labvēlīgās īpašības, ar kurām padalīšos šajā rakstā.

 

*Kombucha – no rauga un baktēriju kultūras, melnās vai zaļās tējas un cukura pagatavots fermentēts dzēriens.

 

Tējas sēnes labvēlīgā iedarbība uz organismu

Tā kā kombucha ir fermentēts dzēriens, tas satur dažādas probiotisko baktēriju sugas, kam ir būtiska loma cilvēka veselības uzturēšanā, kā arī tik ļoti vērtīgo labvēlīgo raugu Saccaromyces boulardii, kas dažādos pētījumos uzrāda potenciālu uzveikt Candida Albicans infekciju jeb kandidozi, kā arī kopumā uzlabot  zarnu trakta un mikrofloras veselību. Iespējams vērtīgākā iedarbība šīm probiotiskajām baktērijām ir tieši imunitātes spēcināšanā. Vairāk par probiotisko baktēriju un fermentēto produktu nozīmi lasi šajā rakstā! 

 

 

Tā kā kombucha pārsvarā tiek kultivēta uz zaļās tējas bāzes, šim dzērienam mēs varam piedēvēt arī zaļās tējas labvēlīgās īpašības, kas reti kuram ir noslēpums. Zaļā tēja satur ļoti spēcīgus antioksidantus, kas samazina iekaisuma procesus ķermenī (ne velti Ķīnā kombučas dzērienu izmantoja artrītiskām sāpēm), un aizsargā šūnas no bojājumiem, novecošanas un brīvo radikāļu veidošanās organismā. Zaļā tēja ir viens no tiem retajiem produktiem, kam ir arī zinātniski pamatojumi par tās potenciālo svaru samazinošo iedarbību.

 

 

Kombučai ir potenciāli labvēlīga un aizsargājoša iedarbība uz aknu darbību – tā kavē šūnu bojāšanos, aizsargā aknu šunas un uzlabo aknu detoksikācijas funkcijas. Kā jebkurš fermentēts produkts, kas satur dzīvus fermentus un probiotiķus, arī kombuča uzlabo gremošanas darbību – tās sastāvā esošie fermenti atvieglo gremošanas procesus un “iekurbulē” vēdera darbību. Kombuča palīdz uzlabot arī vēdera izeju. Starp citu, kombuča ir daudz garšīgāks veids par kapsulām kā dienā uzņemt savu probiotisko baktēriju devu, un iedarbība ir iespējams pat daudz vērtīgāka.

 

Šis dzēriens satur vērtīgus vitamīnus un minerālus, kas izveidojušies fermentācijas rezultātā, kā jebkurā fermentētajā produktā, arī kombučā esošie vitamīni ir ļoti viegli asimilējami organismā!

 

"Dzīvības dzēriens" – Latvijā ražota dabas vitalitāte pudelēs!

Jau raksta sākumā minēju, ka šī uzņēmuma tējas sēnes dzēriens kombucha vai viņu dēvētais “Dzīvības dzēriens” ir nepasterizēts (Raw), termiski neapstrādāts, kas nozīmē, ka tas satur tik ļoti vērtīgos fermentus un labvēlīgās baktērijas, kas sastopamas tikai šādos, nepasterizētos, kombuchas dzērienos. Tieši šī iemesla dēļ šo produktu veikalos atradīsiet tikai ledusskapja plauktos (piemēram, Rimi “Klēts” daļā, lielveikalos SKY, un citviet) un tā derīguma termiņš nav mūžīgs, vien 130 dienas, salīdzinājumā ar pasterizētajiem kombuchas dzērieniem, kas veikala plauktā starp limonādēm var stāvēt.. ilgi!

 

 Attēli no "Dzīvības dzēriens" arhīva

 

Kas vēl ir brīnišķīgs pierādījums tam, ka šis dzēriens patiešām ir dzīvs – no tā var pagatavot savu tējas sēni mājas apstākļos! Vai tas nav lieliski? Uzņēmums šo arī reklamē, ka Tu pats vari turpināt savu dzēriena ceļojumu no viņu izlolotā produkta. Esmu pati mājās arī izmēģinājusi – strādā! :) Jāatzīst, ka aizvien dzeru arī “Dzīvības dzēriena” produktus, kaut arī mājās pašai stāv savas 3l burkas ar tējas sēni.. profesionāļiem tomēr sanāk kaut kā labāk!

 

Šis ir lielisks veids, kā atspirdzināties karstās vasarās, kā iekurbulēt gremošanas darbību un uzlabot zarnu trakta veselību. Garšīgs un veselīgs aizvietotājs šampanietim, un vasarā tam lieliski piestāv glāzē pievienotas svaigas odziņas!

 

Dzīvības dzēriens ir bioloģiski sertificēts, tam šobrīd ir 5 dažādi veidi – Tradicionālais, Jasmīnu, Rooibos, Ananāsu un Jun. Vairāk informācijas par katru no tiem, meklē www.vitalitydrink.eu !

 

 

 

[Avoti:

https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea#section7 ]

 

 

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB