Dzelzs trūkums organismā – cēloņi un risinājumi!


Dzelzs trūkums organismā (pazemināts hemoglobīns, feritīns) var būt iemesls dažādiem nepatīkamiem simptomiem- enerģijas zudumam un nespēkam, galvassāpēm, reiboņiem, sirdsklauvēm un aizdusai, sausiem matiem un ādai, matu izkrišanai, biežām infekcijām un slimošanai, aukstām rokām un pēdām, u.c. Simptomi ir daudz un dažādi, tāpat arī katram indivīdam ir nepieciešama sava pieeja veselības uzlabošanai. Šajā rakstā lasi pazīstamākos fiziskos un psihosomatiskos cēloņus mazasinībai, kā arī vairākas idejas dzelzs līmeņa pacelšanai caur uzturu, uztura bagātinātājiem, apziņu.

Fiziskie cēloņi

 

Nepilnvērtīgs uzturs

Nepilnvērtīgs, nepietiekams uzturs, manuprāt, ir viens no izplatītākajiem fiziskajiem mazasinības cēloņiem. Vegāni, veģetārieši, kuri neseko līdzi savam uzturam un dzelzs saturošu produktu pastiprinātai lietošanai ikdienā ir pakļauti mazasinības riskam, tāpat kā tie, kuri savā uzturā daudz lieto subproduktus, ātrās ēdināšanas maltītes, saldumus, “tukšus” produktus ar zemu uzturvērtību un neseko sava uztura kvalitātei, par spīti tam, ka ikdienā lieto gaļu. Uzturs ir pirmais pamatnoteikums, lai organismā būtu optimāls daudzums dzelzs – ja to ar uzturu neuzņemam, tas ar laiku var kristies un radīt mazasinības risku. Pastiprināti par uztura jautājumiem dzelzs tematikas sakarā  ir jādomā sportistiem, grūtniecēm un cilvēkiem ar jau konstatētu mazasinību. Par uzturu un dzelzs saturošiem produktiem lasi zemāk rakstā.

 

Gremošanas problēmas

Mūsdienās plaši izplatītas ir dažādas gremošanas problēmas, slimības, kas skar gremošanas traktu, dažādas vēdera infekcijas, disbakteriozes, iekšējie iekaisumi, kas rada nelielu, bet hronisku asiņošanu – tas viss var būt iemesls pazeminātam dzelzs līmenim organismā. Gremošanas problēmu dēļ tiek apgrūtināta dzelzs asimilācija un uzsūkšanās spēja – ja nestrādā kuņģis, tad pilnvērtīgi nesašķeļam pārtiku un nespējam uzņemt produktus esošo dzelzi, taču, ja skartas ir zarnas (disbakteriozes, kandidozes, Krona slimības, celiakijas gadījumos), var tik apgrūtināta dzelzs uzsūkšanās spēja. Tāpat arī iekšējās asiņošanas dēļ, no organisma tiek pastiprināti izvadīts dzelzs. Katram ir jāmeklē savs anēmijas cēlonis, lai spētu rast attiecīgos risinājumus veselības uzlabošanai.

 

Endometrioze, smagas mēnešreizes

Sievietēm “dzelzs” jautājums mēdz būt daudz aktuālāks kā vīriešiem, regulāro menstruāciju un grūtniecības/dzemdību dēļ, taču sievietei, kas ēd veselīgi, pilnvērtīgi un piekopj apzinātu dzīvesveidu, rūpējoties par savu veselību- normālos apstākļos uztraukties nevajadzētu.

Taču tad, ja ir kādas no augstāk minētajām problēmām, mēnešreizes katru mēnesi ir ilgstošas un smagas vai arī sievietei ir endometrioze, kuras rezultātā tiek zaudētas asinis iekšējās asiņošanas dēļ – ieteicams vērsties pie speciālistiem, lai risinātu problēmas cēloni un paralēli daudz nopietnāk piedomāt pie sava dzelzs līmeņa celšanas caur uzturu un dzīvesveidu.

Vairāk par intīmo veselību un sievišķajām problēmām iesaku izlasīt šajā rakstā- “Intīmā veselība no cita skatu punkta”

 

Grūtniecība

Gaidību laikā, organisma vajadzība pēc dzelzs tikai pieaug, tāpēc ir svarīgi vērot savas sajūtas un vajadzības gadījumā arī nodot analīzes. Grūtniecēm vairāk jāpiedomā pie sava uztura un jāpapildina tas ar dzelzi saturošiem produktiem, jāieklausās organisma vēlmēs un atsevišķos gadījumos ieteicams lietot arī uztura piedevas (skatīt zemāk). Taču dzelzs trūkuma gadījumos grūtniecības laikā ieteicams pārdomāt psihosomatiskos cēloņus un būt atklātai un patiesai pret sevi, vai grūtniecība nav zemapziņā radījusi kādus no zemāk minētajiem psiho emocionālajiem stāvokļiem.

 

Helicobacter Pylori infekcija – pazaudētais puzles gabaliņš

Šis ir bieži vien aizmirsts aspekts, kad runa ir par mazasinību. Ja Tev ir pazemināts dzelzs (varbūt ne obligāti kritiski zems, lai to diagnosticētu kā anēmiju), bet esi no tiem, kas piedomā pie veselīga uztura, lieto uztura piedevas, ēd bioloģisku liellopa gaļu, bietes un zaļumus, cik vien var apēst.. un nekas nemainās, ja papildus pazeminātam dzelzs līmenim, tevi skar arī dažādi gremošanas simptomi, iespējams ir vērts izmeklēt, vai Tavā organismā nav savairojusies H.pylori baktērija.

 

Īsumā par H.pylori baktēriju – tā ir sastopama vairums cilvēku vēderos, un bieži vien neizraisa nekādu diskomfortu, tomēr daļai cilvēku šī baktērija aktivizējas un izraisa apgrūtinošus gremošanas (un citus) simptomus. H.pylori ir adaptējusies dzīvošanai kuņģa skābajā vidē, tā spēj mainīt šo vidi uz sārmaināku, samazinot kuņģa skābi, tāpēc viens no simptomiem ir pazemināta kuņģa skābe, kas manifestējas kā

  • smaguma sajūta,
  • pārmērīgas atraugas,
  • negremošanās (sajūta, ka ēdiens stundām stāv kuņģī),
  • dedzināšana,
  • vēdera uzpūšanās,
  • apetītes trūkums vai pavājināta apetīte,
  • nelabums un neizskaidrojami slikta dūša.

Tāpat arī šī baktērija spēj penetrēt kuņģa sieniņas, potenciāli radot kuņģa/divpadsmit pirkstu zarnas čūlu riskus. Citi simptomi, ko izraisa šī baktērija ir:

  • Mazasinība (traucē kuņģa darbību, ietekmē dzelzs asimilāciju organismā, kā arī šī baktērija izmanto dzelzi savos vielmaiņas procesos)
  • Vēdera sāpes (it īpaši naktī, kad kuņģis iztukšojies pilnībā)
  • Neizskaidrojams svara zudums
  • Gremošanas traucējumi – atviļņa slimība (reflukss), dispepsija, kuņģa čūlas, u.c.
  • Retākos gadījumos gremošanas sistēmas vēzis (adenokarcinoma, MALT limfoma)

Tāpēc, ja Tev ir nediagnosticētas izcelsmes dzelzs deficīts, ieteicams pārbaudīt H.pylori klātbūtni, vai arī izlietot kursu ar dabīgiem uztura bagātinātājiem šīs baktērijas novēršanai (skaties zemāk uztura bagātinātāju sadaļu!)

 

 

 

Psihosomatiskie cēloņi

 

Kā jau visos jaunākajos rakstos (Intīmā veselība, vai uzturs tiešām dziedina?), arī šajā es nevaru nepieminēt, manuprāt, būtiskāko un patiesāko veselības problēmu cēloni – apziņas mācībstundu, ko sevī ietver slimība.

 

Pēdējā pusotra gada laikā esmu guvusi pārliecību par to, ka neviena fiziska saslimšana (arī “nevainīga” trauma, “vecuma” slimības, “klasiskie” grūtniecības simptomi, u.c.) neatnāk tikai fizisku cēloņu dēļ, apakšā vienmēr ir kāds psihosomatisks iemesls, kas sevī jāierauga un jāapzinās, lai saslimšana aizietu pavisam.

 

Ļoti bieži dzirdu cilvēkus sakām – uz laiku palika labi, un tagad atkal viss pa vecam. Arī par mazasinību un nepietiekamu dzelzs daudzumu organismā ir dzirdēts kas līdzīgs – kamēr lietoju dzelzs tabletes viss bija kārtībā, bet kad pārtraucu – viss pa vecam. Uz kādiem emocionāliem stāvokļiem norāda dzelzs trūkums, mazasinība? Kā vienmēr, atbilde katram var būt sava, atkarībā no dziļuma, kādā vēlamies šo problēmu risināt (emocionāla, psiholoģiska vai karmiska), taču šai problēmai, kā visām, ir vienojošās vadlīnijas, kuras var palīdzēt Tev rast atbildes uz savu iekšējo cēloni.

 

Vadoties pēc L.Heijas, V.Siņeļņikova, R.Dālkes un pašas pieredzes, apkopoju galvenos procesus, kas ierosina dzelzs trūkumu- aizplūstošs prieks, dzīvesprieka trūkums, bailes priecāties, iekšējs aizliegums priecāties par dzīvi, bailes no dzīves, sajūta, ka neesmu gana labs, “Jā-bet” attieksme – attaisnojumu meklēšana, mukšana no dzīves, slimība kā savas pasivitātes attaisnojums (mazasinībai ir raksturīgs nogurums, nespēks).

 

Kā jau iepriekšējos rakstos esmu minējusi, ka šie cēloņi nebūt ne vienmēr ir ieraugāmi ar neapbruņotu aci, psihosomatika paredz iedziļināšanos savā zemapziņā, saziņu ar to, kas sniedzas ārpus prāta robežām. Tāpēc, lai sevī izdziedinātu šos procesus ir nepieciešams pamatīgs un apzināts darbs ar sevi. Varbūt tu apzinies, ka Tevī nav dzīvesprieka, jo tas kaut kādā brīdī vienkārši pazuda no tavas dzīves, taču ar vienkāršu “es no šīs dienas priecāšos” un pozitīvām afirmācijām būs stipri par maz, lai problēmu atrisinātu tās saknē. Visbiežāk šādā veidā mēs sevi vēl vairāk piemānām, uzskatot, ka problēma ir atrisināta – tā sacīt, apklājam galdiņu, lai neredzētu skrāpes.

 

Mana pārliecība (un katram tā ir sava) ir tajā, ka bez dziļa un apzināta darba ar sevi (kas nereti paredz arī ielūkošanos savos vistumšākajos skapīšos karmiskajā pasaulē), hronisku fizisku veselības problēmu tās saknē atrisināt nevar. Taču, ja cilvēks saliek kopā gan fiziskās rūpes par sevi (uzturs, dzīvesveids, dabīgi uztura bagātinātāji) un savas apziņas izzināšanu – ir iespējama patiesi brīnumaina dziedināšanās.

 

 

 

Kā pacelt dzelzs līmeni?

 

Uzturs – ko ēst un no kā izvairīties?

Periodā, kad dzelzs līmenis ir pazemināts un ir nepieciešams pastiprināti piedomāt par tā celšanu, ieteicams uzturā vairāk iekļaut tos produktu, kas satur dzelzi, kā arī tos, kas veicina dzelzs uzsūkšanos, taču jāatceras arī par produktiem, no kuriem labāk izvairīties, līdz dzelzs atgriežas normas robežās.

 

Piebilde par dzelzs atšķirību dzīvnieku un augu valsts izcelsmes produktos – dzelzs labāk uzsūcas no dzīvnieku izcelsmes produktiem (trīsvērtīgā (III) dzelzs uzsūcas apmēram par 30% labāk, kā augu valstī sastopamā divvērtīgā (II) dzelzs), tāpēc vegāniem un veģetāriešiem īpaši rūpīgi jāpiedomā par pastiprinātu dzelzs produktu iekļaušanu savā uzturā, it īpaši tad, ja ir kādi gremošanas traucējumi, kas var apgrūtināt dzelzs asimilāciju no pārtikas produktiem.

 

Produkti, kurus ieteicams lietot pastiprināti:

Dzīvnieku izcelsmes produkti (ļoti ieteicams bioloģiskas izcelsmes, it īpaši orgānu gaļai) – pīle, liellops, jērs, tītars (tumšākā gaļa), cūkgaļa (ļoti ieteicams sekot līdzi kvalitātei) aknu un citu orgānu gaļa, lauku olas.

Jūras produkti – austeres, kalmāri, mīdijas, jūras ķemmītes, dažādas zivis – nelielos daudzumos arī satur dzelzi.

Pākšaugi – lielās baltās pupas, sojas pupiņas un tofu (vēlams bio!), lēcas, sarkanās pupiņas, turku zirņi, melnās pupiņas u.c.

Zaļumi- spināti, lapu bietes, lapu kāposti, pieneņu lapas, nātru lapas (termiski apstrādāti, lai samazinātu oksalātus un veicinātu dzelzs asimilāciju organismā), pētersīļi, loki, dilles, kinza, un citi zaļumi.

Dārzeņi- bietes, brokoļi, topinambūri, zaļie dārzeņi – sparģeļi, sniega pupas, zaļās pupiņas, zaļie zirnīši, lapainie salāti, u.c.

Rieksti un sēklas (izmērcēti un vēlams pēc tam viegli apgrauzdēti uz pannas, lai veicinātu dzelzs asimilāiju) – ķirbju sēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas, pistāciju rieksti, indijas rieksti, ciedru rieksti

Žāvēti augļi – aprikozes, plūmes, persiki, vīģes, rozīnes, āboli, dateles (žāvētus augļus ieteicams pirms lietošanas mērcēt ūdenī, līdz samīkstinās).

Graudaugi (satur salīdzinoši maz dzelzs)- kvinoja, rīsi, bulgurs, griķi, prosa

Citi – kakao bez piedevām un kvalitatīva tumšā šokolāde, spirulīna, āboli (žāvēti āboli un šķirne “Antonovka” it īpaši!), granātāboli.

Ļoti ieteicams pastiprināti lietot C vitamīnu saturošus produktus, lai pastiprinātu dzelzs uzsūkšanās spēju organismā – daudzveidīgi augļi un ogas, dažādi citrusaugļu dresingi (citrons pie jūras veltēm un steika), zaļumi, kā arī C vitamīns kapsulu formā pirms ēdienreizes, kurā tiek uzņemti dzelzi saturoši produkti.

 

Produkti, no kuriem ieteicams izvairīties periodā, kad tiek veicināta dzelzs uzņemšana:

  • Kafija, melnā tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni;
  • Kalciju saturoši produkti un uztura bagātinātāji (nelietot vienā ēdienreizē ar dzelzi saturošiem produktiem!)
  • Piena produkti (gan gļotu radošā efekta dēļ, kā arī gremošanas sistēmu potenciāli kairinošo piena olbaltumvielu dēļ)
  • Cukurs, saldumi, našķi – ieteicams izvēlēties dabīgas alternatīvas un izvairīties no konvenciālajiem saldumiem, kas var ietekmēt organisma iekaisuma procesus, insulīna rezistenci un gremošanas veselību.

 

 

Uztura bagātinātāji

 

Mūsdienās ar uzturu vien, manuprāt, ir par maz, lai ikdienā uzņemtu visu nepieciešamo organismam – gan steigas un laika trūkuma dēļ (lasīt- prioritāšu), gan arī produktu kvalitātes un to dabīgi pazeminātās uzturvērtības dēļ. Es esmu PAR uztura bagātinātājiem, kuri ir kvalitatīvi, pārdomāti un efektīvi – tādu ir mazāk, kā to, kas nekādu labumu organismam nesniedz. Tāpēc uztura piedevas vienmēr ir jāiegādājas gudri, iedziļinoties gan uzņēmuma filozofijā un vērtībās, gan sastāvā un produkta kvalitātē.

Šeit esmu apkopojusi dažādus uztura bagātinātājus dzelzs līmeņa celšanai, kuru pati uzskatu par labiem un efektīviem, taču tas ir mans subjektīvais viedoklis un pieredze tos lietojot. Katram tomēr jāmeklē savs produkts, kam uzticas un kuru organisms pieņem vislabāk.

 

 

Chela Ferr - dzelzs aminoskābes helāta formā

Par aminoskābju helāt-formām uzzināju studējot Londonā, kad mācījos par dažādām ķīmiskām formulām uztura bagātinātāju sastāvos. Aminoskābju helāti esot vieni no visefektīvākajiem minerālu savienojumiem, kuri viegli asimilējas un ir organismam labi panesami un izmantojami.

 

Chela-Ferr produkti tiek uzskatīti par jaunākās paaudzes organiskā dzelzs preparātiem, un nevar noliegt, manuprāt, tie tiešām ir daudz efektīvāki un labāk asimilējami, kā citi dzelzs uztura bagātinātāji.  To sastāvā ir FERROCHEL® - patentēta, efektīva dzelzs forma (dzelzs bisglicināts), kas ir kombinēta ar folskābi, C, B6 un B12 vitamīniem, lai atbalstītu normāla dzelzs līmeņa uzturēšanu un dzelzs deficīta mazināšanai sievietēm grūtniecības laikā, bērniem no 3 gadu vecuma, sportistiem, veģetāriešiem, asins donoriem un citiem.

 

Ir 3 dažādi produkti- Chela-Ferr Med+ (150mg),  Chela-Ferr Bioactiv complex (70mg) un Chela-Ferr Forte (140mg).Pēdējie divi atšķiras tikai ar dzelzs daudzumu, taču Chela-Ferr Med+ nesatur papildus folskābi un vitamīnus, tā sastāvā ir tikai dzelzs bisglicināts lielā devā.

 

“Olimp Labs” uzņēmums ražo arī citus helāt-formas uztura bagātinātājus, piemēram, Magniju.

 

 

 

Fitobalt “BetaVuSan” – labākais no biešu sulas, ko pazīst zinātne!

Līdz šim Fitobalt produkciju biju tikvien kā redzējusi aptieku un dažu veikalu plauktos, neiedziļinoties šo produktu saturā, taču pirms kāda laika man bija lieliska iespēja iepazīties ar šo uzņēmumu tuvāk. Es apciemoju Fitobalt uzņēmuma komandu “Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtā”, kur man tika izrādīta ne vien ražotne, bet arī pastāstīts par katra produkta zinātnisko “aizmuguri”, pētījumiem, šī uzņēmuma pieeju produktu kvalitātei – un es biju pārsteigta, ka līdz šim nezināju, cik pamatīgus uztura bagātinātājus ražo mūsu pašu gudrie prāti. Katram Fitobalt produktam, kas izstrādāts, tika veltīts  1,5-9 gadu ilgs darbs laboratorijā.

 

Galvenais mūsu sarunu temats bija tieši dzelzs un tā preparāti, īpašu uzsvaru liekot uz “BetaVusan” un “Antihelikon” (lasīt zemāk).

 

5 gadus atpakaļ Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta zinātnieki uzņēmās noskaidrot jautājumu: vai sarkanajai biešu sulai ir ietekme uz asins sastāvu un sirds-asinsvadu sistēmas darbību? Kā zināms, galda biete satur ne vien derīgas, bet arī  vielas, kas izraisa nevēlamās reakcijas – slikto dūšu, vemšanu utt (tāpēc nedrīkst dzert svaigi spiestu sulu, vēl jo vairāk lielā daudzumā!).

 

Zinātnieki izpētīja 11 sarkano biešu šķirnes, veica neskaitāmus eksperimentus, kuru rezultātā tika izstrādāta un patentēta unikāla tehnoloģija biešu sulas sadalīšanai frakcijās ar pus-caurlaidīgo membrānu palīdzību. Izdevās iegūt produktu, kas pēc krāsas un garšas atgādina biešu sulu, nav nevēlamo blakusefektu, bet ir 25 reizes iedarbīgāks par biešu sulu!

Sešu gadu garajā izpētes projektā tika radīts unikāls produkts “BetaVuSan”, tā sastāvā dzelzs saturs ir neliels, bet tas aktivizē dzelzs jonu pārnesi no zarnām uz asinīm. Šajā ziņā produktam analogu un konkurentu nav. Šo produktu rekomendē pie mazasinības – pusaudžiem, pieaugušajiem (īpaši sievietēm, arī grūtniecēm un barojošām māmiņām)-, gados veciem cilvēkiem, sirds un citu orgānu išēmiskās slimības gadījumos, pie asinsvadu sašaurināšanās ekstremitātēs, ja ir tendence uz aizcietējumiem.

 

BetaVuSan paplašina kapilārus, šādi veicinot asinsriti un skābekļa/uzturvielu piegādi šūnām. Tādēļ produkts izteikti veicina fizisko izturību (sportisti, seniori). Produkts der diabētiķiem, jo mazina gangrēnas, akluma un nieru mazspējas riskus (jo stimulē  asinsriti orgānos un audos). Pētījumi rāda, ka onkoloģijas pacientiem 3.stādijā hemoglobīns asinīs ceļas, ko ir ļoti grūti sasniegt ar citām metodēm.

  • Uzlabo dzelzs uzsūkšanos zarnu traktā;
  • Paaugstina hemoglobīna saturu asinīs;
  • Paplašina asinsvadus uzlabojot asinsriti;
  • Pastiprina skābekļa piegādi visiem orgāniem un audiem, nodrošinot to darbības uzlabošanos;
  • Normalizē zarnu trakta darbību;
  • Paaugstina vispārējo dzīves tonusu, darba spējas un pašsajūtu.


Lietošana: produktu ir ieteicams lietot ilgstoši kursu veidā - mēnesi pa 50 ml dienā, mēnesi – pārtraukums. Es pati izvēlos šo produktu atjaukt ar kādu dabīgu sulu (kura satur dzelzi, lasīt zemāk), lai patīkamāka garša.

Iepakojumā: 6gab x 50ml

Bez pievienota cukura. Satur dabīgu cukuru. Produktu var lietot cukura diabēta gadījumā.

Vairāk informācijas iekš www.ibti.lv vai www.iibt.eu

 

Vienīgais mīnuss, ko esmu pamanījusi šiem Fitobalt produktiem, ir iepakojumu daudzums, ko nākas izmest ārā pēc lietošanas- 6 plastmasas flakoniņi katrā produkta kastītē. Par šo vides faktoru esmu jau informējusi uzņēmumu un viņu interesēs ir nākotnē uzlabot savu iepakojumu “draudzīgumu” videi.

 

 

Antihelikon – ja mazasinību papildina gremošanas problēmas

Paturpinot par Fitobalt uzņēmuma produktiem, vēlos īpaši izcelt viņu 8 gadus pētīto “Antihelikon”, kam ir unikāla iedarbība uz gremošanas sistēmu. Kā jau augstāk minēts, gremošanas trakta problēmas, kā arī H.Pylori baktērija var būt par cēloni mazasinībai, tāpēc, ja zemu dzelzs līmeni tavā gadījumā papildina arī gremošanas traucējumi, Antihelikon var būt atslēga uz organisma atveseļošanu.

 

Tā sastāvā ir patentēts augu maisījums- cidoniju sula, aroniju sula, dzērveņu sula, zaļās tējas ekstrakts, ābolu raušu ūdens ekstrakts, kalmes sakneņu ūdens ekstrakts. Produkta ražošanā ir izmantoti Latvijā audzēti augi. Antihelicon ir dabīgs un garšīgs veids, kā atbrīvoties no Helicobacter pylori infekcijas un uzlabot kopējo veselību.

 

Šis preparāts ievērojami uzlabo kuņģa darbību, veicina apetīti un gremošanas procesus, mazina pārmērīgas atraugas (ko izraisa kūtra kuņģa darbība), kā arī ļauj daudz veiksmīgāk asimilēt dzelzs saturošus produktus. Pēc savas pieredzes saku, ka šis produktus ir ļoti liels palīgs un atbalsts gremošanas darbībai, turklāt garšo kā bagātīgs ievārījums!

 

Lietošana: pa 1 ēdamkarotei (30g) 3 reizes dienā. Bērniem – pa 1 deserta karotei 3 reizes dienā. Ieteicamais kursa ilgums ir vismaz 2-3 nedēļas.

 

 

 

Dzelzs suliņas un šķidrās dzelzs piedevas

Aptiekās pieejami vairāki dzelzs preparāti šķidrā formā, ar ļoti labu augu ekstraktu sastāvu, par piemēru varu minēt Floradix un Ferromax Strong, kuru abu sastāvos ir gan nātru ekstrakti, gan dažādi citi augu ekstrakti un vitamīni. Šīs dzelzs piedevas nerada aizcietējumus, kā to dara vairums dzelzs uztura bagātinātāju (tāpēc tik būtiska ir produkta kvalitāte!).

 

Manuprāt, jo dabiskākus uztura bagātinātājus izvēlēsimies, jo pienācīgāk organisms tos spēs asimilēt, tāpēc man ļoti patīk šie šķidrie dzelzs toniki, kuru sastāvos ir augu ekstrakti, kas palīdz organisma asinsradei. Jāsaka gan pati neesmu tos lietojusi ilgstoši, lai varētu komentēt ilgtermiņa efektu uz organismu, taču garša ir laba un lietošana līdz ar to arī ir patīkamāka!

Vēl veikalos (gan eko, gan lielveikalos) ir pieejama granātābolu sula (auksti spiesta, stikla pudelē), kas ir ļoti vērtīgs asinsrades produkts. Arī pašus granātābolus būtu ieteicams lietot uzturā pastiprināti, ja ir nepieciešams paskubināt dzelzs uzņemšanu. Granātāboli ir bagāts C vitamīna avots, kā arī daba parūpējusies par to, lai parādītu mums priekšā, kam šis auglis ir derīgs – sarkanās sēkliņas atgādina sarkanos asinsķermenīšus mūsu asinsritē.

 

Vēl kāds produkts, par ko esmu priecīga ir Biotēkā nopērkamā Rabenhorst zīmola “EisenBlut” dzelzs sula, kuras sastāvā jau atkal ir ne tikai dzelzs vien, bet arī vitamīni un augļu ekstrakti, kas uzlabo dzelzs uzsūkšanās spēju. Šo “EisenBlut” un/vai granātābola sulu es ieteiktu sajaukt kopā ar Fitobalt “BetaVuSan” preparātu labākai garšai un lielākam efektam!

 

 

Higher Nature – tuvāk dabai, saprotamāk ķermenim!

Ar zīmolu Higher Nature esmu pazīstama kopš studiju laikiem Londonā, kur kāda pasniedzēja stāstīja par šī uzņēmuma filozofiju un sastāvu izstrādi, jo pati tajā darbojās, kā konsultants uzturvielu/augu kombināciju jautājumā. Šo uzturvielu galvenā atslēga ir TRUE FOOD® forma uztura piedevām, kas ļauj organismam tās atpazīt kā ēdienu.

 

Vairums uztura bagātinātāju satur izolētus (bieži – sintētiskus) vitamīnus un minerālvielas nevis to kompleksās formas, kādās tos uzņemam ar uzturu – līdz ar to mūsu organismam tos asimilēt ir daudz grūtāk. TRUE FOOD® sērijas uztura bagātinātāji tiek veidoti, vitamīnus un minerālvielas fermentējot pārtikas raugā kopā ar papaijas un ananāsa enzīmiem, tā tos savienojot organiskos kompleksos, kādos tie ir sastopami pārtikā. Turklāt fermentācijas procesā tiek noārdīts arī rauga šūnu sieniņās esošais proteīns, tādejādi neitralizējot tā spēju radīt alerģiskas reakcijas.

 

Tāpēc Higher Nature uztura bagātinātāji no TRUE FOOD® sērijas saturēs mazāku koncentrāciju aktīvo vielu (šajā gadījumā dzelzi), tomēr to asimilācija organismā būs efektīvāka – tā skaidro šī patenta filozofija. (Šis produkts satur 5mg dzelzs/1 kapsulā, sievietēm ieteicamā deva ir 2-4 kapsulas dienā)

 

 

Phyto Vitamins – dabīgā dzelzs forma ar C vitamīnu!

Phyto Vitamins ir manā skatījumā līdzīgs preparāts iepriekš minētajam (arī nopērkams veikalos "Biotēka"), kas balstās uz tā paša principa – jo dabīgāks, jo labāks! Šis produkts – “EISEN & VITAMIN C COMPLEX” satur 100% dabīgu augu izcelsmes dzelzi, kas iegūta no karija koka lapām, un 100% dabīgu augu izcelsmes C vitamīnu, kas iegūts no Indijas ērkšķogas jeb amlas. Šī kompleksa sastāvā esošā dzelzs ir pievienota to saturošā karija koka lapu ekstrakta veidā, tātad organisms papildus tiek apgādāts ar ekstraktā esošām sekundārām vielām, kas atbalsta dzelzs iedarbību. Karija koka lapas Indijā tiek izmantotas kā garšviela, savukārt Indijas ērkšķoga jeb amla ir tradicionāls ājurvēdas augs, kas ir viens no bagātīgākajiem C vitamīna avotiem dabā.

 

Pati vēl neesmu izmēģinājusi šo preparātu, taču esmu iepazinusies ar tā sastāvu un kvalitāti, tāpēc tas noteikti būtu nākošais manā sarakstā. Šī produkta saturā dzelzs ir nedaudz vairāk – 2 kapsulās, kas ir ieteicamā dienas deva, ir 14mg dzelzs un 80mg C vitamīna.

 

 

Nātru sēklas

Nātres jau izsenis lietotas pie dažādām kaitēm, kā arī kā profilaktisks līdzeklis – gan artrīta sāpju, gan mazasinības, pavasara nespēka, malnutrīcijas un citos gadījumos. Nātres vārītas gan zupās, gan bērtas vannās, taču asinsradei par vērtīgākajām tiek uzskatītas tieši sēklas.

Tiek uzskatīts, ka nātru sēklas “baro asinis” un ievērojami uzlabo asins sastāvu (būtiski vairojot tieši dzelzs rezerves - feritīnu), ko esmu novērojusi arī savā praksē. Recepte ir ļoti vienkārša- ½ tējk. nātru sēklu + ½ tējk. medus 3 reizes dienā! Lietot vismaz 2-3 mēnešus. Pie lielāka dzelzs deficīta deva jāpalielina, taču šādos gadījumos ieteicams vispirms konsultēties ar kādu speciālistu.

Es iesaku nātru sēklas iegādāties manasgarsas.lv – te pieejamas ļoti labas BIO nātru sēklas.

 

Citas idejas

Lai papildus atbalstītu organismu un palīdzētu tam paaugstināt dzelzs līmeni, ieteicams ir pievērst uzmanību gremošanas traktam- ēst lēnām un kārtīgi sakošļāt, lietot probiotiskās baktērijas, šķiedrvielas, kas nodrošina vēdera izeju. Hlorofils ir augu valsts asinis, tas var palīdzēt attīrīt organismu un uzlabot mūsu pašu asinsrades funkciju. Dzelzs sakarā noteikti nevajag aizmirst par C vitamīnu – tas ir jālieto pastiprināti ik dienas!

 

 

 

Kopsavilkums

 

Lai efektīvi palīdzētu savam organismam paaugstināt dzelzs rezerves, ir jānosaka fiziskais un psiho emocionālais cēlonis. Pēc cēloņa izvēlēties attiecīgo pieeju- gan fizisko, gan garīgo- un paralēli mainīt uztura paradumus, kā arī iekļaut attiecīgos uztura bagātinātājus, kas būtu atbilstošāki tieši Tavam gadījumam! Katrs cilvēks ir unikāls, un katram nepieciešama individuāla pieeja un līdzekļi, tāpēc tikai Tu pats spēsi sajust, kas Tavam organismam ir pats nepieciešamākais un var palīdzēt vislabāk.

 

 

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB