Kā saglabāt sezonas produktus ilgāk svaigus?


Es esmu no tiem cilvēkiem, kam patīk iepirkt vairāk, veidot rezerves, sezonas labumus no pašiem audzētājiem pirkt ilgākam laikam uz priekšu, lai iepirkšanos padarītu retāku un nesāpīgāku. Tāpat arī dažiem produktiem to sezonas ir ļoti īsas, lai nesteidzīgi izbaudītu un nenokavētu un tāpēc gribas nopirkt vairāk... bet kur to visu likt? Kā uzglabāt, lai produkti netiktu izmesti, lai tie neietu postā? Par to šajā rakstā.

Vakuuma iepakošana

Jau ilgāku laiku vēlējos iegādāties vakuuma iepakotāju, lai veiksmīgāk veidotu savas ziemas rezerves - saldētu vasaras ogas, zaļumus un dārzeņus, vasaras īpaši vērtīgo sviestu un citus produktus. Tāpat arī marinādes grilla sezonai ir ļoti parocīgi gatavot tieši ar vakuuma iekārtu. Tad nu sadarbībā* ar 220.lv interneta veikalu, man bija tā iespēja izmēģināt vakuuma iepakošanu arī savās mājās.

 

Vakuuma iepakotājs ir ierīce, ar kuru ļoti viegli var safasēt dažādus produktus to uzglabāšanai ilgākam laikam, saldēšanai, marinēšanai. Ar vakuumu var uzglabāt arī pārtikā nelietojamus produktus- apģērbus, ceļojumu priekšmetus, ziemas/vasaras sezonas drēbes, kad tās nav nepieciešamas, lai uzglabājot aizņemtu mazāk vietas un tajās neiemestos kaitēkļi un nesaputētu. Taču tam ir nepieciešama attiecīga ierīce, kurai komplektā nāk caurulīte gaisa izsūknēšanai. Ja Tev ir nepieciešama šāda funkcija, pirms izvēlies savu ierīci, pārliecinies, vai tā veic arī šādu darbu.

Komplektā ar vakuuma ierīci nepieciešams iegādāties speciālus maisus/plēves ruļļus (jā, diemžēl šis nav videi draudzīgākais pasākums, jo iepakojumi ir platmasas), kuros likt produktus. Ierīce strādā patiešām vienkārši, ir automātiskie režīmi, kas nozīmē, ka vakuuma pakošanu vari veikt ar vienas pogas palīdzību. Tā kā vakuuma iepakotāju klāsts ir ļoti liels, sākot ar lētākiem, beidzot ar pavisam dārgiem un profesionāliem, iesaku izpētīt sortimentu 220.lv interneta veikalā. Katrai ierīcei Ir nianses, dažādi režīmi- gan atsevišķi režīmi marinādēm, sausai produkcijai, gan atsevišķs režīms iepakojuma noslēgšanai bez vakuuma funkcijas. Tāpat katrai ierīcei ir arī sava jauda, mājas lietošanai noteikti nevajadzēs pašu jaudīgāko, pietiks ar pamata funkcijām un jaudu.

 

 

Produkts uzglabājas ilgāk

Ir daudz faktoru, kas nosaka, cik ilgi glabāsies produkts pēc tā safasēšanas vakuuma maisiņos- temperatūra, baktēriju klātbūtne, produkta svaigums, u.c. Taču skatoties vidēji, vakuuma iepakotājs paildzina produkta uzglabāšanu 3-5x. Trīs līdz piecas reizes ilgāk vari uzglabāt savus svaigos sezonas labumus! 

 

Te ir daži piemēri, kā mainās produktu uzglabāšanas termiņš, liekot produktu vakuuma iepakojumā (info ņemts no carnitec.com mājaslapas). Pirmais ilgums norādīts uzglabāšanai ledusskapī bez vakuuma, otrais glabāšanas ilgums ir produktam ar vakuuma iepakojumu:

 

Gatavs ēdiens - 2 dienas; -> 10 dienas

Svaiga gaļa - 2 dienas; -> 6 dienas

Svaigas zivis - 2 dienas; -> 4-5 dienas

Svaigi dārzeņi 5-7 dienas; -> 13-15 dienas

Svaigi zaļumi - 2-3 dienas; -> 7-14 dienas

Lapu salāti - 3 dienas; -> 6-8 dienas

Svaigi augļi - 3-7 dienas; -> 8-20 dienas

Deserti - 5 dienas; -> 10-15 dienas

 

Saldētavā uzglabāšana vidēji tiek paildzināta par 3 reizēm, piemēram, ja svaigu gaļu uzskata, ka var uzglabāt 6 mēnešus, tad vakuumā 18 mēnešus. Tāpat arī ar ogām un augļiem!

 

Šie gan ir ļoti aptuveni piemēri, jo dažādiem produktiem ir dažādi derīguma termiņi. 

 

Idejas, kā izmantot vakuuma iepakotāju

Kam vēl ir tā, kad patīk gatavot ēdienu lielākā daudzumā, lai pietiek dienām uz priekšu, bet nākošajās dienās apnīk ēst vienu un to pašu..? Ar vakuuma pakošanu Tu vari saglabāt savu pagatavoto maltīti ēšanai, piemēram, pat pēc nedēļas (atkrībā no gatavā produkta veida). 

Tāpat ar svaigām, tikko ķertām zivīm- saliec sagrieztus gabalus vakuuma maisiņos un ēd, piemēram, ik pārdienas, nevis visu uzreiz, lai tikai nesabojātos. Svaiga zivs vakuumā saglabājas līdz pat 5-7 dienām!

 

Tāpat, manuprāt, ir ļoti ērti vienā reizē samarinēt vairāk produktu- tofu gabaliņus teriyaki marinādē, svaigus laša gabaliņus mājās gatavotā majonēzē un gaļu kārtīgā ķiplokā un garšaugos. Un nedēļas garumā nesatraukties par ēdienreižu daudzveidību.

 

Sezonas ogas un augļus arī var saglabāt mazliet ilgāk, lai vienā reizē nevajadzētu apēst visus 5kg zemenēm. Kā arī vakuumā iepakotas ogas var daudz veiksmīgāk sasaldēt, tās saglabās vairāk uzturvielu. Tas pats attiecas uz vasaras zaļumiem, kurus uzglabāt saldētavā izmantošanai ziemā.

 

Saglabāt avokado perfekti mīkstus? Ar vakuuma pakotāju tas arī beidzot ir iespējams. Kā zinām, avokado no perfekti gatava, kļūst ārā metams vienā mirklī. Tikai ne tad, ja pasargā šo cimperlīgo produktu no pārmērīgas skābekļa iedarbības.

Maltītes visai nedēļai. Varbūt esi no tiem, kas savas maltītes sver, aprēķina, saliek pa porcijām visai nedēļai? Tad vakuuma iepakošana tik tiešām Tev var būt ļoti noderīga ierīce, kas ļaus šīs maltītes uzturēt svaigas līdz pat pēdējai paciņai!

 

Vēl viens pielietojums ir līdzi ņemamai pārtikai, dodoties ceļojumos - maizītēm, dārzeņiem-, lai tie nesabojājas, neaizņem tik daudz vietas ceļojumu somās, kā arī, ja plānoti ekstrēmāki pasākumi, lai produkti nesamirkst un citādi netiek sabojāti. Tāpat arī mājās atstātie produkti, kuri uz ceļojumu laiku citādi sabojātos- ar vakuuma iepakošanu iespējams izglābt gan svaigos produktus, gan maizi un citus izstrādājumus.

 

Vakuuma iepakošanai ir vēl viens pluss- ledusskapī nerodas aromātu mikslis, jo svaigie produkti glabājas noslēgtā iepakojumā.

 

 

Mana pieredze

Ar vakuuma iepakotāju ir jāsadraudzējas, ne visiem produktiem un produktu daudzumiem der viens un tas pats automātiskais režīms. Piemēram, trauslākiem produktiem- ogām, maizei, zaļumiem-, vakuumēšanas režīms būtu jāpārtrauc nepieciešamā brīdī, lai par daudz nesaspiestu produktu, taču gaļai, zivīm, marinādēm iespējams būs nepieciešama pat vairākkārtēja gaisa izsūknēšana. Šo paturot prātā, problēmu iepakošanai nevajadzētu būt.

 

 

Mīnusi

Laikam vienīgais mīnuss ir tieši plastmasas iepakojums un vides faktors. Ir produkti, kuru maisus noteikti vajadzētu lietot vairākkārt- tie ir sausie produkti, kas nesmērē iepakojumu, kā arī produkti, kuru pārpalikumus ir viegli nomazgāt, piemēram, augļi. 

Produktu glabāšana vakuumā palīdz tiem glabāties ilgāk, novērst pārtikas produktu bojāšanos un ārā mešanu, tomēr sanāk, ka ārā jāmet ir kārtējais plastmasas gabals, tāpēc lietojot šo ierīci, aicinu ikvienu piedomāt par vakuuma maisu atkārtotu izmantošanu. Tāpat ražotājus aicinu domāt par videi draudzīgāku alternatīvu plastmasai.

 

 

*šis ir apmaksāts reklāmraksts interneta veikalam 220.lv

 

 

 


Ar atbildību pret sevi, vidi un veselību!

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB