Ievads
Falafele ir Vidusāzijas tradicionāls ēdiens, kaut arī tā izcelsme vēl aizvien meklē savas saknes, viens ir skaidrs- arābu un turku zemēs šis ēdiens ir ļoti iecienīts, jo tas ir garšīgs un sātīgs! Falafeles visbiežāk tiek gatavotas no turku zirņiem vai cūku pupām. No šīs receptes var pagatavot apmēram 36 nelielas falafeles.
Sastāvdaļas
- 2 krūzes izmērcētu turku zirņu (vislabāk, ja tie ir sākuši dīgt!)
- 1 neliels sīpols
- 1 krūze svaigi sakapātu pētersīļu
- Sauja svaiga koriandra
- 3-5 daivas ķiploka
- 1 ½ ēd.k. rīsu miltu (nav obligāti)
- 2 tējk. sāls
- 2 tējk. kumina
- 1 tējk. malta koriandra
- ¼ tējk. melno piparu, vai vairāk- pēc garšas
- ¼ tējk. kajēnas piparu vai vairāk, ja patīk asāki ēdieni
- Pāris šķipsnas svaigi malta kardamona
- Kokosriekstu eļļa vai gī sviests cepšanai
Pagatavošana
- Nomērcētos turku zirņus kārtīgi noskalo.
- Ber turku zirņus virtuves kombainā vai blenderī (vai bļodā, ja izmanto rokas blenderi), kopā ar visām pārējām sastāvdaļām, izņemtot eļļu cepšanai :)
- Samaļ, līdz kaut necik viendabīgai masai, tad pārliek visu bļodā.
- Kārtīgi izmaisa un izņem no masas ārā visus turku zirņu gabaliņus, kas nav kārtīgi samalušies, pagaršo un pievieno vajadzīgās garšvielas, ja ir sajūta, ka kaut kas trūkst!
- Veļ masu nelielās bumbiņās, paralēli uzkarsē pannu ar eļļu vai sviestu.
- Cep bumbiņas, ik pa laikam apviļājot no visām pusēm, lai tās zeltaini brūnas.
Piezīmes
Šīs falafeles es personīgi gatavoju kopā ar "Sieraino Guacamoli" un kopā garšo vienkārši lieliski!
Tāpat šīs falafeles var gatavot no jau izvārītiem turku zirņiem.
5 komentāri:
Tiešām nav zirņi iepriekš jāvāra?
Tiešām nav! :)
Bet jāizmērcē ir pavisam noteikti. Var arī vārīt, ja vēlas, taču tad tas aizņems vairāk laika!
Ok, mēģināšu bez vārīšanas :) Nu jau būs vairāk kā 24h mērcējušies, ceru nepārmērcēju :D
Varbut var cept cepeskrasni? Butu vieglak. Ir meginats?
Nemāku teikt, vai cepeškrāsnī izcepsies, jāmēģina un jādod atsauksme :)