Vegānu burgerkotletes

Pagatavošana: 40 min  /  6 personām  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  14 komentāri

Ievads

Šis ir kaut kas tik ļoti labs!


Sastāvdaļas

  • 1 glāze maltu auzu pārslu (padari recepti bezglutēna, izmantojot bezglutēna auzu pārslas!)
  • 1 glāze maltu saulespuķu sēklu
  • ¾ glāzes smalki sagriezta sīpola
  • 2-3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
  • 1 glāze rīvētu burkānu
  • 3 glāzes sagrieztu sēņu (es izmantoju šampinjonus)
  • Sāls, pipari pēc garšas, muskatrieksts
  • ¼ glāzes Tamari mērces(vai sojas mērce ar zemu sāls saturu)
  • Kokosriekstu eļļa, olīveļļa vai Gī sviests cepšanai
  • Sezama sēklas pēc izvēles(dekorēšanai)

Pagatavošana

  1. Auzu pārslas un saulespuķu sēklas samaļ līdz miltu konsistencei(es atstāju saulespuķu sēklu miltos arī lielākus gabaliņus-tekstūrai), ieber bļodā, noliek malā.
  2. Sagriež sīpolus, sēnes, ķiploku daiviņas un sarīvē burkānus, šeit pēc izvēles var likt klāt arī citus dārzeņus, kā cukīni, kabaci, puravu u.c.
  3. Uz vidējas uguns uzkarsē eļļu un liek cepties sīpolus līdz tie ir zeltaini brūngani, pievieno ķiploku un pacep vēl kādu minūti.
  4. Pievieno pārējos dārzeņus, cep kādas 6-7min, ik pa laikam apmaisot.
  5. Pēc tam pievieno sēnes, šķipsnu sāls un piparus, pierīvē nedaudz muskatrieksta un cep līdz sēnes ir sarāvušās un kārtīgi izcepušās, tas prasīs vēl vismaz 6-7 minūtes.
  6. Kad saceptais maisījums gatavs, to pievieno miltu maisījumam(vai arī gatavo veģetāro pastēti, ja pusceļā pārdomājat par kotletēm!)
  7. Lej klāt Tamarī vai sojas mērci un kārtīgi ar rokām samaisa, ja masa liekas par slapju, var pievienot vēl  samaltas auzu pārslas vai saulespuķu sēklas.
  8. No mīklas taisa kotletītes(sanāk vidēja 6 palielas, vai vairākas ja taisa nelielus plācenīšus), tās var apviļāt sezama sēklās.
  9. Gatavās kotletītes satin pārtikas plēvē(vai izmanto vakuuma pumpi ar speciāliem maisiņiem) un liek saldētavā uzglabāšanai, var, protams, cept arī uzreiz, vai atstāt leduskapī atdzesēties pāris stundas.
  10. Pirms cepšanas atlaidina kotletīti apmēram 30min un liek cepties sakarsētā eļļā- katru pusi apmēram 3-4minūtes uz vidējas uguns, tā lai abas puses apbrūninās un ir kraukšķīgas, ar karoti uzspiežot uz kotletītes, to it kā nolīdzinot plakanāku.

Piezīmes

Šo kotlešu ideju iedvesmojos no kāda recepšu bloga: Made to Create. Pašas kotletes tiešām ir nepārspējami gardas, tomēr es iesaku pamēģināt šī veģetārā burgera pilno versiju- Ar slātlapām, tomātiem sīpoliem, tomātu mērcīti un bezrauga rudzu lavašu (iepriekš ieziestu ar Gī sviestu un paturētu cepeškrāsnī apmēram 10min), tik gardi, ka.. kas var būt labāks par šo?

Autors: Ance Anna Šternberga

Iemīlies rūpes par sevi! Iemīlies sevī!

14 komentāri:

  • Šis burgerīts izskatās dik daiļš un kārdinošs izpētes objekts, ka esmu beidzot saņēmusies un taisos to pagatavot!:)
    Tad nu man radās daži jautājumi:
    - kur nopērkama tamari mērce?
    - vai bildē redzamā burgera maizīte ir turku lavašs? Tādā apaļā formā lielajā Maximā nemanīju. Redzēju tikai četrkantīgus party izmēra mazos lavašus. Kur Tu pēc šos apaļos?
    - kādu mērcīti Tu liec burgerī? Vai ir kāda īpaša receptīte? un varbūt ir vēl kādi knifiņi, kas jāzina, taisot burgeru?
    Sveicieni!:)

  • Tamari var nopirkt praktiski jebkur, vismaz lielajās maximās un rimīšos noteikti ir!
    Bildē redzamais ir "Oriental bread" arābu maize, šīs mazās maizītes ir stokmanā, bet arī reti. Pārsvarā Rimi veikalos ir tieši šīs pašas, tikai lielā izmērā, tad nu es ņemu virtuves šķēres, un izgriežu sev vajadzīgo formu un lielumu! :)
    Uzspied piezīmēs uz "Tomātu mērcītes", atvērsies receptīte mērcītei, ko izmantoju es savā burgerītī!

    Lai izdodas un labi garšo! ;)

  • Starp citu manis ieteiktajā "Oriental Bread" sastāvā ir raugs, tāpēc iesaku alternatīvi izvēlēties jebkuru citu lavašveidīgo maizīti!

  • Šie burgerīši ir nevien izskatīgi un ļoooti gardi, bet arī sātīgi... man pēc tam vēl visu vakaru negribējās ēst(ja vien mēģināt iespiest vēl kādu šādu gardumu.. :D)

  • nedēļu briedu, visu dienu brīvos mirkļos gatavoju sastāvdaļas un pret vakaru beidzot arī tiku pie cepšanas:-)
    Gardi, gardi-bet laikietilpīgi ar!:-P
    Mazulīte ar novērtēja atzinīgi un krietnu pusi kotletes iestūķēja sev mutē:-)

  • Liels prieks par apņēmību, izdošanos un mazās degustētājas novērtējumu! :)
    Ļoti iespaidīgi darbu atvieglo Bōrner rīve, sīpoli un sēnes sagriežas nemanot! Tālākais jau tā stāvēšana pie plīts, lai nepierauj! :p

  • Liels paldies par šo recepti! Bija tiešām gardi:) Ciemiņiem patika un it īpaši vīram. Vēl nākošajā dienā jautāja, vai tomēr kkur nav "aizķērusies" kāda burgera kotletīte:)
    Tomātu mērces vietā izmantoju krējuma-diļļu mērcīti ar garšvielām, tā ar bija labi!

  • Tiešām prieks dzirdēt! Paldies! :)
    Laba ideja par mērcīti, tā kā es tomātus īpaši nelietoju uzturā, šī iespējams būtu lieliska alternatīva!

  • Izmēģināju. Patika!!! Auzu miltu vietā gan laiak taupības nolūkos izmantoju rupja maluma kviešu miltus (sēkliņas gan malu:), bet tik un tā burvīgi! Ļoti laba alternatīva gaļas ēdienam. Ir gana sātīgi. Un rudenīgi :) Es pievienoju masai baziliku - likās, ka iederējās ok.

  • Paldies par bazilika ideju! :)
    Prieks, ka garšoja!

  • Šodien vakariņās būs vakar iesāktie burgeri, izskatāš brīnišķīgi :) Uz šo ēdienu ģimene pat šķībi nepaskatījās, jo praktiski viss ir mūsu, ne svešzemju dīvainie nosaukumi. Nezinu, vai par šo tēmu ir kāds rakstiņš bijis, bet ne tikai manējie bieži vien izturāš tā nepārāk labvelīgi pret receptēm , kur liela daļa ir musms neizprotami un no tālltālām zmēm nākuši brīnumi. Pati neēsmu pārāk aizspriedumaina uz svešajiem, bet šad tad ļoti gribās, jo šķiet, ka būtu dauuuudz vieglāk :)

  • Sātīgi, garšīgi, vēderi pilni. Paldies :)

  • Vai ir idejas ar ko aizstāt sēnes?

  • Sēnes te principā ir galvenais, kāpēc recepte ir tik garda un turas kopā. Var jau cept kotletes ar gaļu arī! :)


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB