Ievads
Austrumu saldumi ir mana vājība! Mīlu šos maigos, saldos garšīgumus, kuru pagatavošanai ļoti bieži tiek izmantots Ghī sviests, kuru labvēlīgā ietekme uz organismu ir tikusi izmantota jau tūkstošiem gadu Ājūrvēdas medicīnā. Šie ir ļoti viegli pagatavojami indiešu virtuves saldumi, kuri neprasa nedz daudz līdzekļu, nedz arī piepūles un laika!
Sastāvdaļas
- 250g zirņu miltu
- 250g Manas garšas BIO palmu vai panela cukurs, vai indiešu Jaggery (fermentēts palmu cukurs)
- 150g Ghī sviesta
- 1 ēd.k. Manas garšas kardamona sēklas, svaigi maltas
- Ēdamkarote no katra- mandeles, valrieksti, pistācijas(malti)
*Iesaku izmantot SUPER Garden BIO turku zirņu miltus
Pagatavošana
- Uzkarsē Ghī sviestu katliņā vai Vok pannā līdz tā „dūmošanas temperatūrai”
- Kad sviests uzkarsis, pievieno svaigi maltu kardamonu, maisot, ļauj izdalīties aromātam, tad pievieno zirņu miltus, samazina liesmu un nepārtraukti maisa (pieberot miltus, Ghī sviests sāks mutuļot, ja būs pietiekami uzkarsēts) līdz veidojas maiga riekstu smarža, tas parasti aizņem 3-5min.
- Turpinot maisīt, pievieno cukuru vai Jaggery.
- Maisa līdz mīkla ir viendabīga, un cukurs izmaisījies vienmērīgi.
- Tad pievieno riekstu drupačas, vēlreiz apmaisa un liek atdzesēties. Lai būtu vieglāk savelt bumbiņas, masai jābūt diezgan siltai, taču tās var savelt arī tad, ja masa pilnībā atdzesēta, pievienojot nedaudz ūdens, lai bumbiņas labāk liptu kopā.
- Ja masa iznākusi tāda, ka no tās var savelt bumbiņas, tad atdzesēt to nav nepieciešams.
- Veļ bumbiņas un garnē ar pistācijām vai citiem riekstiem.
Piezīmes
Lai veļot bumbiņas mīkla neliptu pie pirkstiem, ieteicams rokas nosmērēt ar Ghī sviestu vai ūdeni.
5 komentāri:
Šīs bumbas ir mans saldumu favorīts!!! Jau iedomājoties par tām, mutē sāk izdalīties gremošanas sulas... :D Ļoti, ļoti gardas...
Oooo-šīs ar sanāca fantastiski gardas!
Bet kuru no visiem brūna cukura veidiem Tu liec?
Liku riktīgi brūno, mīksto, ar melasi. Tik nesamalu, jo baidījos jau tā švakās dzirnaviņas sabojāt...
Rezultātā sanāca tumši brūnas končiņas - skats ne tik vilinšs, bet garšu tas nemaitāja!
Tik jāpiebilst - tā bumbiņu taisīšana tāds "verga darbs" - līp pie rokām, arī ghi uz rokām palīdzēja tik 2 bumbiņām. Tad nu mitrināju ar ūdeni :)
Šajā receptē izmantoju diezgan vienkāršu "brūno cukuru", kas gan nav no pa visam melnajiem, tomēr nav arī galīgi izbalināts un izģērbt no minerāliem. Var iegādāties organisko, niedru cukuru, kas ir gaiši brūnā krāsā.
Cukuru ar melasi neieteiktu izmantot, ja vien zini droši, ka tas nav rafinēts, jo visbiežāk cukura brūnums tiek iegūts rafinētam cukuram pievienojot melasi- krāsai! ;)
Jā.. bumbiņu velšana.. tāpēc man patīk palīgi virtuvē! :)
Pagatavoju, bet vai nu man īsti nesanāca vai arī šis saldums nav īsti manai gaumei... :(
varbūt miltus vajadzēja ilgāk pabrūnināt, lai izveidojas maiga karameļu garša, bet varbūt vienkārši zirņu milti nebūs Tavā gaumē! :)