Ghī sviests

Bez glutēna  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  10 komentāri
Ghī sviests
Foto: Katrīna Lipska

Ievads

Pareizi pagatavotu gī sviestu iespējams glabāt pat vairākus gadus. Savdabīgajam produktam tiek piedēvētas dažādas dziednieciskas īpašības, kas mūsdienās pierādītas arī zinātniskos pētījumos: gī sviests uzlabo imūnsistēmu, veicina gremošanu un palēnina novecošanās procesu. Ajūrvēdas tekstos uzsvērts, ka šāds sviests palīdz uzturēt optimālu skābes līmeni kuņģī, kā arī dziedēt kuņģa gļotādu. Jau no sendienām gī sviests Indijā tiek izmantots dažādos kosmētikas un ārstniecības līdzekļos: sejas rētu dzīšanas veicināšanai, ausu problēmām, ādas jauneklīgumam, pret zilajiem riņķiem zem acīm, pūtīšu un pat pigmentācijas ārstēšanai.

(Informācija ņemta no maģisko lietu kārbas)


Sastāvdaļas

 

  • 2kg labas kvalitātes sviesta

 

 

Nepieciešams:

  • Liels katls
  • Putojamā karote
  • Lina dvielis vai marle

Pagatavošana

  1. Griež sviestu mazākos gabalos un liek lielā katlā ar pabiezāku dibenu.
  2. Katlu liek uz nelielas uguns(sākumā, kamēr izkūst visi sviesta pikuči uguns var būt lielāka).
  3. Sāk noputot putas, kas rodas sviestam lēnām vāroties.
  4. Turpina vārīt sviestu, līdz tas praktiski vairs neputojas.
  5. Tad, ja ir nepieciešamība, pārlej sviestu caur marli citā katliņā un liek atpakaļ uz uguns(katla dibenā var nogulsnēties piena biezumi).
  6. Turpina vārīt sviestu uz mazas liesmas, kamēr sāk veidoties „sviesta atkritumi” jeb tumši brūnas nogulsnes, krikumi- tie ir artēriju nelabvēļi un aizdambētāji.
  7. Kad katla apakšā „nokrituši” visi melnumi un sviests ir pārvērties dzintarainā krāsā ar patīkamu riekstainu smaržu, to noņem no uguns, nedaudz padzesē.
  8. Gatavo Ghī sviestu lej stikla burciņās caur marli. Atdzesē, liek vāciņu virsū un uzglabā tumšā vietā vai ledusskapī.

Piezīmes

Patiesībā ir dažādi Gīs sviesta vārīšanas paņēmieni. Vieni saka, ka putas nav jānosmeļ, citi saka, ka jāvāra ir pat vairāk kā 4 stundas. Mūsu mājās šis paņēmiens ir ierastākais un šķiet arī veiksmīgākais, tāpēc dalos tieši ar šo recepti.

 

Viss process Ghī sviesta vārīšanai ir atkarīgs no tā daudzuma. Jo vairāk sviesta, jo ilgāku pagatavošanas laiku tas prasīs, tomēr ja sviesta daudzums būs mazs, to ir lielākas iespējas piededzināt!


Manā gadījumā 2kg liekas optimāls daudzums, un šāda daudzuma gatavošana aizņem aptuveni 1,5h. Vēl pareizāk to būtu paildzināt par stundu, vārot sviestu uz vēl mazākas liesmas.

 

 

Starp citu, pareizi pagatavots Gī sviests nebojājas. Patiesībā, jo vecāks tas ir, jo dziedinošāka iedarbība. Mana Tibetas ārste ieteica uzturā lietot 100 gadus vecu Gī sviestu, jo tas vecāks, jo vērtīgāks.

 

Izvēloties augstas kvalitātes zemnieku sviestu zudums var būt tik vien kā 200g, bet, ja sviests būs ar piemaisījumiem un nekvalitatīvs, zaudējumi reizēm ir 500g un vairāk.


Svarīgi ir ievērot arī mēness fāzes Ghī sviesta vārīšanai- vispiemērotāk to būs darīt pilnmēnesī, vislielākais „atbirums” radīsies dilstošā mēnesī.


Jāizvēlas burciņas ar biezu stiklu, lai pārlejot Ghī sviestu, tās karstuma dēļ nesasprāgtu.


Nav ieteicams vārīt sviestu, ja sievietei sākušās mēnešreizes.Tāpat arī jābūt uzmanīgai gatavojot citus ēdienus, ne tikai Ghī sviestu.

 

Putas ļoti iecienījuši ir mūsmājas dzīvnieciņi, suņiem sagatavots ēdiens kopā ar sviestiņu pazūd nemanot arī pavasaros, kad to apetīte vienmēr jūtami mazinās.


Autors: Ance Anna Šternberga

Iemīlies rūpes par sevi! Iemīlies sevī!

10 komentāri:

  • Vai tas ir nepareizi, ja gatavoju bez putu nosmelšanas? Tad paliek visi sliktumi iekšā? Jo beigās tāpat sanāk dzidrs sviests.

  • Noteikti, ka nav slikti! Ir dažādas Gī sviesta vārīšanas metodes, kas cita no citas nedaudz atšķiras, droši var putiņas arī nesmelt nost! :)

  • Kur Jūs pērkat sviestu un kādas firmas? :)

  • Pērkam no "Tiešās pirkšanas" dalībniekiem, precīzāk, no Tukuma piensaimnieciņiem! Šad un tad pērkam arī Dundagas pienotavas saldkrējuma sviestu taču ieteiktu pašai sameklēt uzticamus tirgotājus, un ideālā gadījumā iesaistīties kādā "Tiešās pirkšanas" pasākumā :) http://www.tiesapirksana.lv/personigi-ediens/

  • Vai ghi sviesta pagatavošanai der arī skābkrējuma sviests?

  • autentisko gī sviestu gatavo tikai no saldkrējuma sviesta! :)

  • Vai var būt tā, ka nav nekādu sviesta atkritumu? Nosmēlu putiņas, pārlēju caur marli citā katliņā un tur ir dzidrs sviests un nekādi melnumi nenogulsnējas.

  • Ja ir ļoti tīrs lauku sviests, iespējams tā var būt! :)

  • Liels paldies par piebildi , ka nosmeltās putas var atdot mājdzīvnieciniem , man tas ir sunīšiem :) saprotu ka ne jau visu ,bet kā piedevu pie barības ,aizies un nebūs žēl ,ka jāmet ārā ... jo pati nedrīkstu, suņiem ar kuņģi viss kārtībā :) Paldies !

  • spalva mirdz? :)


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB