Ievads
Šis ir mans iecienītākais karija veids no tiem, kas tika baudīti esot Taizemē. Tas, kas to atšķir no citiem, ir zemesrieksti un biezā konsistence - pārējie kariju veidi ir šķidri, gandrīz kā zupa, taču šim oriģināli mērces ir samērā maz. Kā jau ierasts, arī šo recepti es mazliet pārveidoju pa savam- mazāk cukura (taizemiešu kulinārijā, tāpat kā ķīniešu virtuvē, labai, saldskābai un pikantai garšai receptēm vienmēr tiek izmantots cukurs), tīrākas sastāvdaļas (centos izmeklēt sastāvdaļas bez konservantiem un bioloģiskas pēc iespējām) un tomēr šķidrāka konsistence!
Starp citu, šis ir ļoooti ātri pagatavojams ēdiens, it īpaši, ja izmanto jau gatavu karija pastu (Aroy-D sastāvs ir labs un nesatur konservantus, kas man bija liels pārsteigums), taču mans augstākais mērķis ir pagatavot karija pastu pašai, ko iemācījos esot Taizemē uz vietas. Uzņēmums “Cesars” piedāvā saldētas (kas nodrošina to svaigumu!) izejvielas, lai to varētu īstenot, tāpēc gaidi recepti jau drīzumā.
Sastāvdaļas
- 1,5 - 2 tasītes Tilda basmati rīsu
- 1 tasīte zaļo pākšu pupiņu
- 1,5 tasītes ziedkāpostu
- 1 tasīte burkānu
- 1 paciņa Aroy-D Panang karija pastas
- 3 ēd.k. svaigi grauzdētu un sakapātu zemesriekstu
- 1 bundža Biona kokosriekstu piena
- 1 ēd.k. nerafinēta cukurniedru cukura (pielāgot pēc vēlamā salduma)
- 2 - 3 ēd.k. zivju mērces
- ½ - 1 ēd.k. tamarinda pastas (pievienot pakāpeniski, lai nav par skābu)
- 1 tējk. garneļu pastas, pēc izvēles
- 7 kaffir laima koka lapas, kaltētas vai svaigas
- 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas
Pagatavošana
- Pagatavo rīsus - sākumā tos noskalo, tad vok pannā izkausē 1 ēd.k. kokosriekstu eļļas, pievieno rīsus, apcep, lej klāt 2x vairāk karsta ūdens (1:2 rīsi pret ūdeni), liek vāku virsū un uz vidējas liesmas atstāj 15 - 20minūtes vārīties.
- Katliņā uzsilda kokosriekstu pienu, pievieno karija pastu un zemesriekstus, maisot vāra, līdz pasta izkususi (apmēram 2 min), tad pievieno dārzeņus, liek vāku virsū un samazina liesmu.
- Kamēr dārzeņi gatavojas, ērtībai iesaku samaisīt kopā vienā bļodiņā zivju mērci, cukuru, tamarinda un garneļu pastas.
- Kad dārzeņi vārījušies jau kādas minūtes piecas, pievieno sagatavoto mērci un kārtīgi maisot vāra vēl 2 - 3 minūtes, līdz dārzeņi gatavi – tiem jābūt aizvien kraukšķīgiem.
- Kariju ēd liekot to no kopējiem traukiem - uz sava šķīvja liekot 50% rīsu un 50% karija, apēd un liek jaunu porciju, tā papildina, līdz esi paēdis!
Piezīmes
Tradicionāli Panang kariju gatavo ar vistu vai kādu citu gaļu, taču esot Taizemē, tajā karstumā pēdējais, ko gribējās, bija dzīvnieku valsts produkti.
Nesezonā var izmantot saldētus dārzeņus, tos iepriekš atkausējot.
Garneļu pastu ieteicams pievienot uzmanīgi, tai ir ļoti spēcīga smarža un garša. Garneļu pasta ir raksturīga tieši panang karijam
Komentāru nav