Kerobs


Ja Tu tieši tāpat kā es vēl neesi izdomājis, vai kakao tiešām ir tik brīnišķīgs, vai tieši pretēji- kaitīgs Tavam organismam, drošākā alternatīva šokolādei ir atrasta!

Mazliet vēstures stundas:

 

Keroba jeb Ceratonijas koka (ceratonia siliqua) dzimtene ir Vidusjūras valstis, tur tas izcēlies jau apmēram pirms 4000 gadiem. Šis koks tika pieminēts gan svētajos, gan senajos rakstos. Tieši Ceratonijas koka nobriedušās sēklas viduslaikos bija dārgakmeņu masas mērvienība. Karāts latīņu valodā ir „siliqua”, un, pastāv uzskats, ka tieši šīs sēklas tika izmantotas dārgumu mērīšanai to neparasti nemainīgā svara dēļ. Par godu Keroba sēklām līdz pat mūsdienām dārgakmeņu mērvienību sauc par karātu un tas ir ekvivalents 200 miligramiem.

No citiem avotiem, keroba augļi tiek dēvēti par Jāņa maizeskoka pākstīm. Kā Bībelē minēts, barība, ko Jānis Kristītājs ēda tuksnesī, bija tieši šī koka pākstis, tāpēc arī cēlies otrs nosaukums- svētā Jāņa maize.

 

Pielietojums:

Pākstis-

  • iepriekš apcepot, smaļot un izsijājot, pagatavo keroba pulveri un izmanto dažādu ēdienu, visbiežāk saldumu, sastāvā, kā arī lieto kā šokolādes aizvietotāju.
  • Cukura aizvietotājs- no keroba pākstīm iegūstot saharozi un glikozi. Īpaši piemērots diabēta slimniekiem.

Sēklas-

  • No tām gatavo sveķus (ceratonia siliqua gum)- daudzu šķirņu saldējuma gatavošanai nepieciešamo ingredientu, pārtikā izmantojot kā stabilizētāju un iebiezinātāju, kosmetoloģijā un farmācijā.
  • Lopbarībai;

 

Kas lācītim vēderā?

  1. Augsts ogļhidrātu (līdz pat 60%) un olbaltumvielu(8%) avots;
  2. Zems tauku saturs, aptuveni 1% (līdz pat 14 reizēm mazāk kā kakao pulverī);
  3. Satur ļoti daudz šķiedrvielu un vitamīnu (A, B1, B2, B3 un tik tiešām, arī D);
  4. Nesatur holesterīnu, tā vietā Keroba sastāvā ir pektīns- viela, kas samazina holesterīna līmeni asinīs.
  5. Pretēji kakao pupiņām, kerobs nesatur kofeīnu un teobromīnu- vielas, kas zināmas kā nervus uzbudinoši aģenti un vispārēji organisma stimulanti;
  6. Bagāts minerālvielu avots- kalcijs (3 reižu vairāk kā kakao), kālijs, dzelzs, fosfors, magnijs, mangāns, varš, u.c.
  7. Mazina mutes dobuma iekaisumu, kā arī palīdz atbrīvoties no klepus un saaukstēšanās rezultātā bojātās gļotādas;
  8. Veicina vielmaiņu;
  9. Labvēlīgi iedarbojas caurejas gadījumā, kā arī uzlabo kopējo zarnu trakta darbību (terapeitiskās devās lietot 1 tējkaroti kerobas pulvera uz vienu glāzi silta ūdens);
  10. Palīdz osteoporozes gadījumā stiprināt kaulus saturā esošā fosfora un kalcija dēļ;
  11. Palīdz tikt galā ar nelabvēlīgiem mikroorganismiem- baktērijām, vīrusiem, atvieglo alerģijas;
  12. Palīdz neitralizēt brīvo radikāļu ietekmi uz organismu un tam piemīt sāpju mazinošas īpašības;
  13. Daudzkārt saldāks par kakao, tāpēc ar kerobu gatavotajiem ēdieniem nevajadzēs aizrauties ar to saldināšanu!

 

Interesanti:

Kakao sastāvā esošais teobromīns ir viela, kas šokolādi padara toksisku mūsu četrkājainajiem draugiem -suņiem, tāpēc veikalos nopērkamajos suņu gardumos ar ”šokolādes garšu” parasti tiek izmantots keroba pulveris. Kādēļ gan suņiem vispār interesētu kaut kas līdzīgs šokolādei, mhh?

 

 

[Avoti: Siņeļņikovs, V.(2011) Svētīgs Uzturs. Zemapziņas noslēpumi. Rīga: Sol Vita, 295lpp.

http://mysicily.wordpress.com/tag/karobs/

http://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/carob-vs-chocolate?page=all]

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB