Kur sūtīt bērnu, ja filozofija ir cita un gaļu ēst arī negribas..?


Aizvien vairāk parādās iespējas savus bērnus sūtīt bērnudārzos un skolās, kur viņiem ir iespēja ēst veģetāru maltīti, mācīties citā, daudz individuālākā vidē, attīstot bērna radošumu un kreativitāti pilnīgi atšķirīgā manierē. Šajā rakstā uzzini vairāk par Ikšķiles Brīvo Skolu!

Kur sūtīt bērnu, ja filozofija ir cita un gaļu ēst arī negribas..?
Foto: www.brivaskola.lv

Vairāk par Ikšķiles Brīvo Skolu.

 

Skolas filozofija

 

Drustu tautskolas nolikumā kā viens no galvenajiem skolas darbības uzdevumiem ir minēts sekojošais: „nodrošināt skolas bērniem tikumiski - ētisko izglītību, kas balstīta uz tādām cilvēciskām pamatvērtībām, kā Mīlestība, Patiesība, Taisnība, Nevardarbība, Miers un Harmonija.

 

Šāds uzstādījums sasaucas arī ar kristiešu 5. bausli: Tev nebūs nokaut!

Tāpēc ētiski morālu apsvērumu dēļ tautskolā  bērniem skolas kopgaldā nepiedāvā gaļas izstrādājumus.

 

Jāuzsver, ka skola  ar šo soli  nekādā mērā negrasās ietekmēt ģimenes ēšanas paradumus mājās vai ārpus skolas. Nav runa par aizliegumiem vai piespiešanu - bez īpašas teoretizēšanas mūsu skola vienkārši nepiedāvā, tas ir, „neceļ galdā” produktus, kas ir iegūti nokaujot.  

 

Vairāk par skolu un tās filozofiju lasi šeit.

 

 

Uz jautājumiem atbild skolas vadītāja Kristīne Liberta.

 

1. Vai Jūsu skolā mācās bērni tikai no veģetārām ģimenēm?
Nē, mūsu skolā mācās bērni no ģimenēm, kurām ir svarīgi tas, ko tieši bērni ēd, ne visi ir veģetārieši, drīzāk zaļi domājoši. Visbiežāk mammas ģimenēs ir veģetārietes, bērni un tēvi dažreiz tomēr gaļu ēd, bet ir ģimenes, kurās visi ir gaļēdāji mājās, tikai skolā ēd veģetāri.

2. Vai ir bijusi situācija, kad vecāki pieprasa savam bērnam dot gaļu, vai arī pats bērns to vēlas? Ko Jūs darītu šādā situācijā?
Mājās var ēst visu ko vien vēlas, skolā gaļa netiek gatavota, jo ir vieglāk sadarboties ar PVD, vajag mazāk izlietņu, u.c. inventāru. Visā pasaulē cilvēki ēd parāk daudz gaļas, tāpēc vecāki var plānot savu ēdienkarti zinot, ka skolā bērns ēd veģetāru ēdienu.

3. Ko tieši gatavojat saviem bērniem skolā? Kādus produktus iekļaujat un no kādiem strikti izvairāties?
Negatavojam soju, ēdam daudz vietējos dārzeņus, zupas, sautējumus, putras, sacepumus, biezzupas, saldos, neizmantojam zaptes, bet saldētas ogas, gatavojam tikai no sertificētiem BIO produktiem. Gribam ar laiku samazināt kviešu patēriņu. Lietojam Latvijas tradicionālos produktus - grūbas, miežus, rudzus, kāļus utt.

4. Kā vērtējat Jūsu skolas bērnu vispārējo veselību, un vai tas, Jūsuprāt, varētu būt saistīts ar uzturu?

Veselība ir laba, bērni daudz laika arī pavada ārā svaigā gaisā, kas veicina apetīti un kopā labi iedarbojas uz bērnu veselību. Bērni iemācās labi ēst dārzeņus, daudziem pēc parastajiem bērnudārziem tas ir jaunums, jo māk ēst tikai kotleti un cīsiņu. Vairāk izjūt garšas, zina, ka burkāns ir nācis no skolas dārza, paša stādīs, veidojas saikne starp šķīvi un dobi. Mazinās agresija un hiperaktīvie bērni kļūst mierīgāki, tas, iespējams, ir gaļas neēšanas rezultāts skolā. 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB