Žāvētas aprikozes- kādā krāsā tām jābūt?


Bija laiks, kad arī es domāju, ka aprikozes ir oranžā krāsā, neatkarīgi no tā- tās žāvētas vai svaigas. Tomēr jau šodien ar pilnu krūti patiesības varu pavēstīt to, ka es kļūdījos, tāpēc vēlos arī Tev pastāstīt, kādām jābūt aprikozēm, lai arī Tu turpmāk varētu gudri krāmēt veselīgākas izvēles savā iepirkumu groziņā!

Kā ierasts, lielākajā daļā riekstu maisījumu, žāvēto augļu paciņu un mušļu tiek izmantotas spilgti oranžās aprikozes, kas savu krāsu iegūst (vai drīzāk saglabā) pateicoties pievienotajai vērtībai- sulfura dioksīdam.

 

Sēra dioksīds

Šis savienojums darbojas kā konservējošs aģents, un tiek izmantots žāvētu augļu, tajā skaitā rozīņu, plūmju, dateļu, dzērveņu, ķiršu un visu pārējo, rūpniecībā. Sēra dioksīds kavē žāvēto augļu pilnīgu izžūšanu, nobrūnēšanu un paildzina derīguma termiņu. Sēra dioksīds pārtikā maskējas zem vārda E220!

 

Kā tas ietekmē veselību?

Sēra dioksīds, protams, nav ļaunākais, ko cilvēks varētu apēst. Ja man jautātu, kas ir labāk- ieturēt pusdienas bufetveida picērijā uz mikrorajona stūra, vai apēst sauju žāvētu augļu ar sēra dioksīdu, es drošvien izvēlētos otro variantu. Tomēr šis savienojums var nodarīt arī kaitējumu.

 

Astma

Cilvēki ar tendenci uz astmu, vai jau ar astmu sirgstošie ļoti bieži ir jūtīgi pret žāvētiem augļiem un nereti šiem cilvēkiem tiek novērotas lēkmes vai problēmas ar elpošanu drīz pēc šo augļu lietošanas uzturā. Tas ir tiešā veidā pateicoties sēra dioksīdam, kas izraisa problēmas elpceļos, cilvēkiem, kuriem tā jau ir vājā vieta. Kamēr cilvēkiem ar veseliem elpceļiem šādas problēmas pētījumos netiek novērotas.

 

Vēdergraizes un Molibdēns

Dažreiz sēra dioksīds var izraisīt vēdergraizes un diskomfortu vēderā, ja tas tiek lietots lielos daudzumos, kā arī jūtīgāki cilvēki var reaģēt arī pēc neliela daudzuma sēra dioksīda.

 

 

Tā kā molibdēns ir uzturviela, kas atbildīga par šī savienojuma (arī alkohola) detoksifikācijas procesu (kas ir viena no gremošanas funkcijām), pastiprināta sēra dioksīda uzņemšana var ievērojami samazināt molibdēna rezerves organismā, ja tās netiek regulāri papildinātas, lietojot uzturā lēcas, puķkāpostus, olas, auzas, u.c.

 

Molibdēns atbild arī par organisma attīrīšanu no alkohola un tā metabolismu (tam ir arī citas funkcijas), un tā trūkums var izpausties kā sulfītu nepanesība (žāvēti augļi, vīns), kā arī alkohola nepanesība.

 

A un B vitamīni

Pievienots pārtikā sēra dioksīds noārda A un B vitamīnus, tāpēc, ja vēlies lietot žāvētos augļus to saturā esošo B vitamīnu dēļ- izvairies no E220!

 

Cik droši tas ir?

Kaut arī pierādījumi par sēra dioksīda nelabvēlīgu veselības ietekmēšanu nav līdz galam izpētīti (izņemot astmas gadījumus; ir reģistrēti 20 nāves gadījumi, kur sēra dioksīds izraisījis anafilaksi astmas un jūtīgu elpceļu gadījumos), viens ir skaidrs- ja pastāv kaut neliels risks, jebkādām cilvēku grupām.. vai tiešām vajag? Un ja tas nav dabīgi, vai tiešām vajag? Un ja žāvēt augļus varam paši, vai vajag? Pat, ja esam slinki, tagad var iegādāties žāvētus augļus bez sulfītiem... tad tiešām- vai vajag?

 

 

Par to krāsu tad..

Augļiem ir jābūt nobrūnējušiem, necilā, žāvētā krāsā. Aprikozes ir tumši brūnas, dzērvenes ir ļoti tumši sarkanas, rozīnes ir nedaudz pasausas (visus žāvētus augļus ieteicams iepriekš mērcēt), un tumšas, kaut arī izmantotas zaļās vīnogas.

 

 

Šādus augļus var lielāko tiesu atrast tirgū, rudens mēnešos, kad tiek ievesti rieksti un augļi no to mājuzemēm, kā arī vairumos lielveikalu jau var iegādāties aprikozes brūnā krāsā, Biotēkā, Stockmann veikalos arī var atrast dabīgi žāvētus augļus.

 

Man ienāca info, ka Gemoss plāno turpmāk vairs nepasūtīt šīs dabīgās aprikozes mazā pieprasījuma dēļ.. mans mērķis bija radīt šo pieprasījumu, lai turpmāk mēs visi pārietu uz veselīgām izvēlēm savā iepirkumu groziņā. (Gemoss mani nesponsorē, ja nu kas! :p)

 

[Avoti: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7426352

http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Authentic-Water-Kefir/step2/Deciding-on-Dried-Fruit/

http://www.dabatev.lv/e-numuru-saraksts.html?enummuriTask=enummuriDetails&catid=6&enummuriId=56]

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.

3 komentāri:

  • Paldies par rakstu, taču vēlos jautāt, tieši kāpēc žāvētos augļus ieteicams mērcēt?

  • Pirmkārt, lai tos nomazgātu, jo galu galā nevar zināt, ar ko tie iespējams ir apstrādāti, bez pievienotās eļļas. Otrkārt, lai būtu vieglāk sagremojami!

  • Skaidrs, paldies! :)


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB