Kāpēc ēdienreize būtu jāsāk ar saldo?


Ajurvēdā pastiprinātu vai pavājinātu kuņģa darbību skaidro ar tā saucamo „gremošanas uguni”. Lai apēstais ēdiens tiktu kārtīgi sagremots, ir nepieciešams iedarbināt šo uguni, lai tā tiktu galā ar savu uzdevumu.

Kāpēc ēdienreize būtu jāsāk ar saldo?
Foto: Katrīna Lipska

Labākais salīdzinājums šajā gadījumā būtu iztēloties nelielu liesmiņu ugunskurā. Kas notiks, ja uz tās uzmetīsim lielu pagali vai bluķi? Tā visdrīzāk izdzisīs, atstājot malkas gabalu neskartu. Un kas notiks ar liesmu, ja tai pakāpeniski pievienosim nelielus, sausus skaliņus? Visdrīzāk, uguns iegūs savu spēku, un bez problēmām sadedzinās skaliņus, gatavojoties sagrābt ko lielāku.

 

Tas pats notiek mūsu ķermenī. Ja nesagatavotu kuņģi pārsteigsim ar smagu ēdienu, tas visdrīzāk paliks nesagremots, neapstrādāts un turpinās savu ceļu tālāk pa gremošanas traktu, radot smaguma sajūtu, vēdera uzpūšanos, miegainumu un sliktu noskaņojumu. Tomēr vienmēr pastāv risinājums- sagatavot savu ķermeni ēdienreizei!

 

Protams, ir cilvēki, kuriem ēdiena sagremošana nav problēma, kuriem ar šo „gremošanas uguni” viss ir vislabākajā kārtībā. Cilvēki, kuriem ir stipra veselība, aktīvs dzīvesveids, veselīgs uzturs, un nav šādu problēmu kā vēdera uzpūšanās vai miegainums pēc maltītes, veikt speciālu rituālu maltītes uzsākšanai varētu šķist lieki.

 

Tomēr ticu, ka ir cilvēki, kuri meklē iespēju uzlabot savu pašsajūtu un veselības stāvokli, ja kaut kas līdz šim vēl nav īsti nokārtojies, un tie, kas interesējas par to, kā savu ikdienu padarīt vēl skaistāku, ko mainīt un ko uzlabot uztura ziņā, lai palīdzētu savu ikdienu piepildīt ar vitalitāti un mundrumu! Tāpēc domāju, ka sagatavošanās ēdienreizei, ir visai svarīgs solis ceļā uz labu veselību.

 

Daži ieteikumi tiem, kuriem Agni jeb „gremošanas uguns” nestrādā tik pārliecinoši kā citiem:

  • Ja ēdienreizē paredzēts ēst vairāk kā vienu vai divus produktus (par šo gan vairāk varēsiet lasīt mājaslapā rakstā „Ēst vienkāršāk!”), tad ieteicams sākt ar saldo. Tīrie ogļhidrāti, kas arī ir saldie ēdieni, kuņģī pārstrādājas visātrāk, jo to pārstrāde sākas jau košļāšanas procesā. Tāpēc, ja zirņu kotletēm pa virsu apēdīsiet ābolu, var tikt pie smaguma sajūtas vēderā, jo ābols jau būs gatavs doties ārā no kuņģa, kamēr kotletes tam aizšķērsos ceļu. Sāks uzkrāties toksīni un galu galā no skaistās maltītes pāri paliks tikai galvassāpes.
  • Domāt par savu maltīti un atvēlēt laiku tai. Maldīgs ir uzskats, ka gremošanas process sākas brīdī, kad mūsu mutē nonāk kumoss. Gremošanas procesi sākas brīdī, kad domājam par ēdienu, kad gatavojam to, smaržojam. Tas viss iedarbina enzīmu sekrēciju un ķermenis ir gatavs ēst.
  • Kad ķermenis ir gatavs ēšanai, mūsu uzdevums, ir kārtīgi sakošļāt katru kumosu, un ar kārtīgi es domāju tik ilgi, lai no maizes šķēles mutē rastos salda garša un lai sēklas un rieksti vairāk atgādinātu biezzupu, nevis atsevišķas vienības. Diezgan ilgs un pamatīgs process, tomēr jūsu organisms nepaliks parādā. Pārējais paliek viņa ziņā, un ja tik daudz atvieglosiet darbu, viegluma sajūta, enerģija un laba veselība garantēta. Starp citu, mana lektore lekcijā par ēdiena košļāšanu vairakkārt uzsvēra, cik daudz klientu pie viņas ir nākuši tikai vienreiz, tikai tā iemesla dēļ, ka veselības problēmas atrisinājās tieši sākot ēdienu pareizi sakošļāt. Izzuda uzturvielu nepietiekamība organismā, normalizējās gremošana kopumā un atrisinājās biežo galvassāpju un citu problēmu jautājumi.
  • Protams, ir vēl daudz dažādu sēkliņu, lai uzlabotu gremošanas procesus, kas ir izteikti izplatīta ēdienreizes sastāvdaļa visā Indijā. Arī pie mums šādus sēklu maisījumus var iegādāties Indiešu veikalos.
  • Un galvenais, ja nav laika ne sasmaržot, ne padomāt par ēdienu, ne košļāt- vienkārši iesvēti to ar labām domām, pie sevis klusībā pateicies par šo maltīti, un dod visumam komandu, ka tieši šis ēdiens ir tas, kas dotajā brīdī Tev ir visnepieciešamākais, ārstnieciskākais un uzmundrinošais. Un Tev tiks dots, jo Visums vienmēr atbild ar „Jā”!

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB