Simon Levelt - godīgas tirdzniecības bioloģiskā kafija no labākajiem kafijas audzētājiem pasaulē

Simon Levelt - godīgas tirdzniecības bioloģiskā kafija no labākajiem kafijas audzētājiem pasaulē
Foto: Ance Šternberga

Par Simon Levelt zīmolu raksta Biotēka

 

Ja nu ir kāds, kuru var saukt par kafijas un tējas lietpratēju, tad tā ir Leveltu ģimene no Amsterdamas, kura ar kafijas grauzdēšanu, kafijas un tējas maisījumu ražošanu un tirdzniecību nodarbojas jau gandrīz 200 gadus.

 

Viss aizsākās tālajā 1817. gadā, kad Simons Levelts Amsterdamā atvēra nelielu veikaliņu, kurā pārdeva labāko kafiju un tēju no visas pasaules. Šodien par godu dzimtas biznesa aizsācējam nosauktajā uzņēmumā Simon Levelt darbojas jau Simona maz-maz-maz-maz-mazbērni. Kas par pieredzi un zināšanām!

 

 

Divu gadsimtu garumā Leveltu ģimene nodibinājusi ilglaicīgas sadarbības saiknes ar labākajiem kafijas un tējas audzētājiem pasaulē un tās ir balstītas uz godīgas tirdzniecības principiem. Vēl vairāk! Leveltu ģimene investē līdzekļus, lai uzlabotu plantācijās strādājošo sadzīves apstākļus (piemēram, 2002.gadā Dardžilingā, Indijā tika atvērta Simona Levelta vārdā nosaukta pamatskola).

 

Beidzamos 15 gadus Simon Levelt ir aktīvi iesaistījies trešo valstu kafijas un tējas audzētāju izglītošanā par saimniekošanu ar bioloģiskām metodēm. Tā piemēram, Ugandā, kurā audzē aromātisko Arabica kafiju, Simon Levelt apmācījis vairāk nekā 7000 fermerus, un nu te audzē pirmo eko-sertificēto kafiju Āfrikas kontinentā.

 

Īsumā par Arabika un Robusta

 

 

Zemāk piedāvāju savu Simon Levelt kafiju TOPu, taču, lai vairāk izprastu šo kafiju nianses un saturu, apskatīsimies kā atšķiras Arabika kafijas pupiņas no Robusta kafijas pupiņām.

 

Mūsdienās pasaules mērogā kafijas audzēšana notiek, izmantojot 2 galvenos kafijas koku veidus vai to augļus: Cofféa Arábica (Arabika) un Coffea Canephora jeb Coffea Robusta (Robusta).

 

Arabikas kafijas audzēšanai nepieciešams unikāls tropu klimats un to ražība ir zemāka par Robustas kafijas kokiem, kas var tikt audzēti arī zemienēs. Arī aromāta ziņā abi kafijas augļu veidi atšķiras - Arabikas kafija tiek vērtēta augstāk nekā Robusta, tai pašā laikā Robusta satur vairāk kofeīna un tā bieži tiek izmantota espresso maisījumos, lai nodrošinātu vairāk kvalitatīvu kafijas putu veidošanos.

 

Mana pieredze

 

Ja esi aktīvs TopiVesels.lv sekotājs, iespējams pamanīji, ka aizvadītā vasara man pagāja degustējot, baudot un izgaršojot dažādas Simon Levelt kafijas, detalizētāk pētot jautājumu par kafijas plusiem un mīnusiem, kā arī sabiedrībā nesaprasto kafijas klizmas procedūru. Secinājums par kafijas labvēlību vai nelabvēlību ir viens- nekas nav ne melns, ne balts, taču ieklausoties savā ķermenī katrs pats sev var rast atbildi. 

 

 

Atgriežoties pie Simon Levelt kafiju degustēšanas, esmu izveidojusi arī savu Simon Levelt bioloģisko kafiju topu. Es pavisam noteikti nepretendēju uz objektīvu vērtējumu vai izsmalcināta kafijas pazinēja kritiku, tieši pretēji- es patiesībā neko no kafijām nesaprotu!

 

 

 

Varu pieminēt, ka visas šīs kafijas ir lieliska izvēle, ja esi iemīlējis necauršaujamās (bulletproof) kafijas rituālu, jeb kafiju ar sviestu, jo Simon Levelt kafijas neatslāņojas un veido maigu un zīdainu tekstūru, kad sablendētas kopā ar sviestu vai kokosriekstu eļļu.

 

Mans Simon Levelt kafiju TOP

 

1. Simon Levelt INDONESIE 

Neapšaubāmi šī kafija nostājas mana topa augšgalā!

 

Pagatavota no 100% Arabikas pupiņām. Gayo ir īpaša, augstu Rietumsumatras kalnos audzēta kafija. Kafijas pazinēji ciena šo kafiju tās sīrupam līdzīgās tekstūras un bagātīgā, dziļā rakstura dēļ. Ciedra, karameles, lauru lapu, valriekstu un vaniļas aromātiskās notis, kā arī ilgā, pilnīgā pēcgarša padara šo kafiju unikālu. Kafijas stiprums: 3.

 

2. Simon Levelt FORTE 

Sākotnēji Forte kafija bija mana iecienītākā no Simon Levelt kafiju sērijas, līdz nobaudīju Indonēzijas zorti, taču tas nemazina šīs kafijas kvalitāti un garšu. Šī ir spēcīga un rūgta kafija, ar neuzbāzīgu garšu. Bulletproof kafijas izpildījumā šī kafija ierindojas topa augšgalā, taču parastā americano izpildījumā tā vienlīdzīgi dala 2. un 3. vietu ar Mexico kafijas variāciju. 

 

Ja jums tīk spēcīgāka un piesātinātāka kafijas garša, izvēlieties kafijas šķirnes, kurās ir Robusta kafijas pupiņas. Kafijā Forte apvienotas abas populārākās kafijas- Arabika un Robusta-, sniedzot kafijai Arabika garšas niansētību un Robusta spēku. Kafija tiek iepirkta tieši no plantācijām Latīņamerikā un Āfrikā. Kafijas stiprums: 3.

 

3. Simon Levelt Mexico

Kaut arī uz kafijas paciņas norādītais MEXICO kafijas stiprums ir tikai 2, pēc manas garšas izjūtas šī kafija likās diezgan stipra (es pat teiktu stiprāka kā visas citas) un garšas buķete gana spēcīga, varbūt pat nedaudz skābena. 

 

Pagatavota no 100% Arabika kafijas pupiņām. Finca Irlanda kafijas plantācijas atrodas Meksikas kalnainajos dienvidos. Tur augušajai premium klases kafijai piemīt viegla garša un izmeklēts aromāts. Garšas niansēs sajūtamas dzelteno augļu notis – persiki un aprikozes, ka arī svaigi zaļie āboli. Burvīgā pēcgarša atgādina medu un mandeles. Kafijas stiprums: 2.

 

4. Simon Levelt ETHIOPIE

Šīs kafijas baudītāji noteikti pamanīs kafijā dominējošās augļu notis, mēreno rūgto garšu un krēmīgo tekstūru, kad tā sablendēta kopā ar sviestu vai kokosriekstu eļļu.

 

Pagatavota no 100% Arabikas pupiņām. Kafija ar bagātīgu ziedu aromātu no slavenā Sidamo reģiona. Tādas svaigu tropisko augļu garšas kā mango un marakuja lieliski sader ar kafijā sastopamajām šokolādes notīm. Kafijas garšu pilnīgu padara patīkami pikantā pēcgarša ar kanēļa notīm. Etiopijā, kas ir Arabika kafijas dzimtene, tā vēl aizvien tiek audzēta saskaņā ar tradicionālajām metodēm. Kafijas stiprums: 3.

 

5. Simon Levelt DOLCE

Pagatavota no 100% Arabika kafijas pupiņām un ir dabīgs dzēriens ar lielisku smaržu, pilnīgu garšu. Kafija izgatavota no Arabica kafijas pupiņām, kas tiek iepirktas tieši no plantācijām Dienvidamerikā. Kafijas stiprums: 3.

 

 

 

6. Simon Levelt PERU

Kaut arī šai kafijai tiek piedēvēts lielākais stiprums (3+) no visām manis degustētajām Simon Levelt kafijām, tomēr es un mana ģimene nobalsoja, ka Peru kafija garšo vismaigāk un.. visvājāk! Varbūt te izpaužas mana nemāka novērtēt kafijas nianses, taču, kā jau iepriekš minēju, šis ir mans subjektīvs viedoklis.

 

Pagatavota no 100% Arabika kafijas pupiņām. Tambopatas ielejas fermeri Cecovasa kooperatīvā audzē kafiju 1400-1800 metru augstumā un savu kafiju nosaukuši par Tunki – par godu savvaļas putnam, kas mājo Tambopatas dabas rezervātā. Kafijas plantācijas ir Peru Amazones unikālās dabas daudzveidības ieskautas. Lieliski sabalansētajai kafijai piemīt kakao un sarkano ogu svaigais aromāts, veidojot maigu pēcgaršu. Kafijas stiprums: 3+.

 

Topi Vesels iesaka

 

 

Topi Vesels komanda kafijas mīļiem iesaka izvēlēties tieši Simon Levelt bioloģiskās kafijas, jo to kvalitāte, garša un paša uzņēmuma filozofija ir pelnījusi atzinību no katra, kas mīl malkot labu un augstvērtīgu kafiju. Simon Levelt uzņēmums savām kafijām nodrošina pievienoto vērtību nepārspējamās attieksmes, misijas izjūtas un kvalitātes veidā. Šīs kafijas meklē veikalu tīklā "Biotēka".

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB