4 atradumi kulinārijai

 

Kokosa eļļas bundulis

 

Šis nav nekas jauns, liekas, ka šo eļļu lietoju savā kulinārijā jau vairāk kā gadu, taču vēlējos ar to padalīties. Kokosriekstu eļļas spainītī no Yakso ir 2,5l bioloģiskas kokosriekstu eļļas bez smaržas. Tas ir lielisks produkts, ja mājās daudz tiek gatavoti saldumi- mājas šokolāde, nugati, batoniņi, u.c. Šī eļļa lieliski noder arī pamatēdieniem, jo tai nav klasiskā kokosriekstu smarža. Tāpat arī kosmētiskiem nolūkiem šāds spainis ir super-izdevīgs pirkums. Mati un āda būs tikai pateicīgi (it īpaši vasaras sezonā, jo tad šo eļļu var izmantot skaista iedeguma veicināšanai).

 

 

Kur iegadāties: veikalos “Biotēka”

Cena: par 2,5l bioloģiskas izcelsmes kokosriekstu eļļas tikai 25,20 EUR, kas ir daudz lētāk, kā pirkt mazās burciņas. Mani tas īpaši iepriecina, jo ikdienā gatavoju ne tikai sev, bet ļoti daudz eksperimentēju, gatavojoties kulinārijas meistarklasēm.

 

 

Ksilitols

 

Ksilitols (E967) ir atkārtots atklājums. Pirmo reizi ar šo saldinātāju saskāros, kad pārcēlos dzīvot uz Angliju. Tur jau tad bija atrodamas visneiedomājamākās lietas! Ksilitols ir bērzu cukurs jeb dabīgais cukura spirts, kas sastopams arī augļos, dārzeņos un dažādu koku mizās. Arī cilvēka organisms (aknas) ražo nelielu daudzumu ksilitola.

 

 

Process, kādā tiek pie šī īpašā produkta, ir sarežģīts, tādēļ cukurs ir salīdzinoši dārgs- cena par 500g, 10,70 EUR. Smalki sakapāta koksne tiek sajaukta ar ūdeni, attīrīta, filtrēta un koncentrēta, līdz tiek atdalīts ksilitols jeb bērzu cukurs. Diemžēl mūsdienās visu var gatavot arī sintētiski, iegūstot lētāku produktu un lielāku peļņu, tāpēc ir svarīgi izvēlēties dabīgu produktu.

 

Ksilitola ietekme uz cukura līmeni ir pavisam neliela, tamdēļ ir drošs lietošanai arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Bērzu cukura glikēmiskais indekss ir tikai 7, salīdzinājumā ar cukura 100 (maksimums)! [1]

 

Iespējams ievērojamākie veselības ieguvumi lietojot ksilitolu ir saistāmi tieši ar mutes dobuma veselību. Tas ierobežo kariesa izraisošā mikroba augšanu, mazina aplikumu un novērš tā atjaunotu veidošanos, stiprina zobu emalju un tādējādi nodrošina pret kariesa, skābju un citu mikrobu iedarbību uz zobiem un smaganām. Kā arī uzlabo elpas aromātu un mazina sausumu mutes dobumā, veicinot dabīgu gļotādas mitrināšanu. Ksilitola regulāra lietošana mutes dobuma higiēnā ierobežo arī citu kaitīgu, iekaisumu izraisošu baktēriju vairošanos. Tas ārstē arī paradontozi un mazina zobu jūtīgumu. [2]

 

Ksilitols cīnās arī ar ausu infekcijām un, pārsteidzoši- kandidozi. Daži pētījumi norāda uz ksilitola potenciālo spēju ierosināt kolagēna veidošanos, šādā veidā saglabājot un uzturot ādas un kaulu veselību.

 

Ksilitolu ieteicams uzturā iekļaut pakāpeniski, jo tas var mijiedarboties ar zarnu trakta baktērijām un uztaisīt tur varenu ballīti. Visādi citādi- ieteicama cukura alternatīva! [3]

 

Kur iegādāties: Lavandas.lv

 

 

Tonkas pupiņas

 

Ar tonkas pupiņām mani pirmo reizi iepazīstināja mana mamma. Tā gardā, amaretto līdzīgā smarža manī uzreiz mudināja domāt, kādā receptē šīs aromātiskās pupiņas iekļaut. Tās lieliski sader kopā ar saldām griķu miltu pankūkām, krēmiem, šokolādi un pat kafiju, taču sāļo ēdienu eksperimentus atstāšu Tavā ziņā! Es varu tikai iedomāties, cik laba varētu būt tonkas pupiņu esence..

 

 

Tonkas pupiņas patiesībā ir sēklas skaisti ziedoša Cumaru koka augļiem Dienvidamerikā, taču īpaši iecienītas un populāras tās ir tieši franču virtuvē. Tonkas pupiņas, sauktas arī par kumaru jeb cumaru (angļu val.) – šis nosaukums cēlies no pupiņu sastāvā esošā kumarīna (parasti tā koncentrācija ir 1-3%, reizēm pat 10%). Kumarīnu gandrīz pirms divsimt gadiem izolēja tieši no Tonkas pupiņām un ārstniecības amoliņa, un šī viela nodrošina patīkamo, vaniļas pupiņām, mandelēm, smaržīgām madarām un pļavas timotiņam tik ļoti līdzīgo aromātu, tomēr viegli rūgtenu garšu. Īstā vaniļa nereti receptēs tiek aizstāta ar Tonkas pupiņām.

 

Ir zināms, ka kumarīns var būt toksisks un izraisīt veselības problēmas, taču tad ir jāapēd apmēram trīsdesmit Tonkas pupiņas.

 

Kur iegādāties: Manasgarsas.lv

Cena: 7.80 EUR (100g, taču 100g ir samērā daudz!)

Vairāk par tonkas pupiņām lasi šeit. 

 

 

Zīda tofu

 

Arī šis nav jaunums, taču aizmirsts produkts gan. Savā uzturā praktiski nelietoju sojas izstrādājumus, taču atklājot fantastiski gardu saldā ēdiena recepti, sapratu, ka zīda tofu sava vieta manā kulinārijā ir iekarota. Tas ir dabīgi bagāts olbaltumvielu avots, jo gatavots no sojas pupiņām, taču jāatceras, ka tofu un visi citi sojas izstrādājumi ir jāiegādājas bioloģiskas izcelsmes, jo pretējā gadījumā teju visa pārējā soja ir ģenētiski modificēta.

 

 

Zīda tofu lieliski iederas desertos, gatavojot krēmus, pudiņus, mērcītes. Vienmēr noskalo tofu, pirms izmantošanas kulinārijā!

 

Kur iegādāties: veikalā “Zaļā Govs”

 

Cena: 3.58 EUR (400g zīda tofu)

 

 

Avoti:

[1] https://manasgarsas.lv/product/berzu-cukurs-ksilits-jeb-ksilitols/

[2] http://www.calendula.lv/sakvielas/citas-sakvielas/ksilitols

[3] https://authoritynutrition.com/xylitol-101/

 

 

 

 

 

Topi Vesels

Ar atbildību pret sevi, dabu un veselību!

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB