Mammas sēklu maize

Pagatavošana: 70 min  /  Vegānu  /  Bez olām  /  14 komentāri

Ievads

Es personīgi maizi prakstiski uzturā nelietoju. Šad un tad apēdu kādu rupjmaizes šķēli, bet pavisam noteikti neko ar raugu, konservantiem, irdinātājiem un pārējiem brīnumiem. Tomēr ir viens BET.. kad es ēdu šo maizi, es varu apēst pusi kukuļa uzreiz. Vienā rāvienā! Jā, zinu, jau sakautrējos, bet, kad arī Tu būsi nogaršojis šo maizi- vienaldzīgs nepaliksi!


Sastāvdaļas

  • 1 glāze linsēklu
  • ½ glāze ķirbju sēklu
  • ½ saulespuķu sēklu
  • ½ sezama sēklu
  • Sauja(vai vairāk) sakapātu valriekstu
  • 2,5 glāzes pilngraudu vai speltas kviešu milti
  • 2 glāzes ūdens
  • 0,5l burciņa Ierauga
  • 1 tējk. Himalaju rozā sāls
  • ½ glāzes brūnā cukura (2-3 ēdamkarotes, ja vēlas maizi ne tik saldenu)

*Iesaku izvēlēties SUPER Garden ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, sezama sēklas


Pagatavošana

  1. Samaisa visas sēklas un riekstus lielā bļodā.
  2. Pievieno miltus, sāli, cukuru un ar rokām samaisa, līdz visas sēklas ir izmaisījušās kopā ar miltiem.
  3. Pievieno ūdeni, samaisa līdz izveidojas viendabīga mīkla.
  4. Pievieno ieraugu, nedaudz apmaisa.
  5. Liek mēreni siltā vietā uzrūgt apmēram 6 stundas.
  6. Ieliek daļu mīklas atpakaļ burciņā (lai saglabātu ieraugu), pārējo liek maizes cepšanas formā, ar vai bez cepamā papīra.
  7. Sakarsē krāsni uz maksimālo temperatūru un liek cepties nepilnu 1 stundu (200-240 grādos). Reizēm pietiek arī ar 40min.

Piezīmes

Šai maizītei nepieciešams ieraugs. Lai gan ieraugu var pagatavot pats, vieglākais ceļš ir atrast kādu, no kura ieraudziņu paņemt. 

 

Jāatceras, ka ieraugs ir derīgs apmēram 10 dienas, tāpēc piesakoties burciņai ierauga, jārēķinās, ka tas būs mājdzīvnieks, kurš dzīvos ledusskapī un prasīs uzmanību apmēram reizi nedēļā. Ja nav laika, vai vēlēšanās, maizi var necept katru nedēļu, tomēr, lai ieraugs neietu bojā, mīkla gan ir jāiejauc un jāsadala pa burciņām!

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.

14 komentāri:

  • Subjektīvs viedoklis, bet manuprāt šī recepte labi iztiktu arī ar mazu daudzumu cukura, kādu ēdamkaroti (25g), nevis pus glāzi (100g), jo ar pēdējo sanāk visnotaļ salda maize, tāda tad desertam vairāk piemērota. Jebkurā gadījumā garšīgi. Paldies par recepti!

  • Paldies par viedokli! Jā, maizīte ir pasalda, bet cukuru droši var likt mazāk nekā norādīts- pēc garšas, tad vienīgi jāskatās, vai gadījumā maizītei nav nepieciešams ilgāks rūgšanas/briešanas laiks, visādi citādi nekas nemainās! :)

  • Paldies par padomu.

  • Latviešiem maizīte jau vien ir liela vērtība, bet nu šī bija tiešām vislabākā, visgaršīgākā kādu jebkad biju ēdusi.
    Dažreiz liekas, ka maize, ko pērkam veikalā, ir sausa un bez kārtīgas sviesta kārtas nav ēdama, tad nu šī sēklu maize pierāda pretējo!!! Tiešām iesaku nomēģināt! :)

  • Ļoti ļoti vēlos pieteikties ieraugam :) Kur kā varam sarunāt?

  • Atraksti, lūdzu, uz info@topivesels.lv :)

  • Cik ierauga jaliek???? Man ka iesacejam tas galigi nav saprotams

  • Apmēram 0,5l burciņa!

  • Un kā, lūdzu, ieraugu šai maizei var pagatavot pats?

  • ieraugu pagatavot var pats, taču nemācēšu pateikt kā tieši, ir jāpameklē :)

  • Ja nu vēl kādam intereē, ir atrats - ierauga gatavošana, barošana un kopšana, saglabāsana un atdzīvinašana, daudzie "niķi un stiķi" un praktiskā pieredze, un vēl daudz kas par veselīgu maizi : http://veseligamaize.jimdo.com/par-dabiski-raudz%C4%93tu-maizi/ieraugs/

  • Labdien! Vēlos sākt cept maizīti no ierauga! Meklēju info, kur varētu iegādāties labi audzētu ieraugu :)!

  • Sveika! Šķiet, ka būs jāmeklē kāda recepte un jātaisa pašiem, mūsmājās vairs ieraudziņa nav!

  • Sveiki, vai jūs varētu ieteikt kādu aizvietojumu kviešu miltiem, lai maizīti padarītu lietojamu bērniem, kas nevar lietot uzturā glutēnu?


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB