Ziemas prosas salāti

4 personām  /  Vegānu  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  4 komentāri
Ziemas prosas salāti
Foto: Helēna Strazdiņa

Ievads

Šī ir viena no receptītēm, kuru esmu iekļāvusi savā grāmatā "Topi Vesels", kuru vari iegādāties visās lielākajās Latvijas grāmatnīcās, vai sazinoties ar mani personīgi, rakstot uz info@topivesels.lv.

 

Krāsnī cepts ķirbis, lazdu rieksti, prosas graudi un ķiplociņš- šie produkti ir vēlami ziemas periodos, jo tie nes enerģētiski siltu potenciālu. Baudi šos salātus siltus vai atdzisušus, tiem vienalga būs sildoša ietekme uz ķermeni! :)


Sastāvdaļas

 

Salātiem:

  • 1 krūze (320ml) prosas graudu
  • 1 neliels sviesta ķirbis
  • 100g lazdu riekstu
  • 2 nelieli avokado, sagriezti gabaliņos
  • 2 saujas tumšās vīnogas, pārgrieztas uz pusēm
  • 2 saujas zaļumu (jauno spinātu vislabāk)

Dresingam:

  • 1 krūze krūmu bazilika (der arī parastais, tikai tam ir spēcīgāka garša, iespējams to vajadzēs mazāk)
  • 1 krūze pētersīļu, sakapāti
  • 2 daivas ķiploka, iepriekš izspiesti caur ķiplokspiedi
  • ½ citrona sulas
  • ½ krūze ekstra virgin olīveļļas
  • ½ tējk. kumina
  • Sāls un pipari pēc garšas

 *Iesaku izvēlēties SUPER Garden BIO prosu


Pagatavošana

  1. Ķirbi sagriež gabaliņos (nemizo, ja tas ir vietējas izcelsmes!), izklāj tos uz pannas ar cepamo papīru, pārlej ar olīveļļu, kuminu un sāli, liek cepeškrāsnī uz 20-30minūtēm (200˚C grādos) vai līdz gabaliņi mīksti.
  2. Kad ķirbis gatavs, to noņem no pannas un ļauj atdzist pilnībā.
  3. Tad ieliek cepeškrāsnī lazdu riekstus, pamēram uz 10minūtēm, tā, lai to miza pārplīst un to ir viegli norīvēt.
  4. Norīvē lina dvielītī (vai ar rokām) mizu no lazdu riekstiem un sakapā rupjos gabalos.
  5. Kārtīgi noskalo prosas graudus un liek nelielā katliņā kopā ar 1,5-2 krūzēm ūdens, pagaida līdz sāk vārīties, tad nogriež mazāku uguni un, ik pa laikam maisot,vāra vēl 10-15minūtes,līdz ūdens izgarojis.
  6. Dresinga sastāvdaļas (izņemot kuminu, kas lietots pie ķirbja) sablenderē un pārlej nedaudz padzisušiem prosas graudiem, kārtīgi samaisa.
  7. Pārceļ visu lielā bļodā, iemaisa atlikušās sastāvdaļas- avokado, vīnogas, spinātu lapiņas un ķirbi.

Piezīmes

Kaut arī ziemas periodos svaigus zaļumus ir daudz grūtāk dabūt, nekā vasarās, kad tos varam nogriezt piemājas dobēs, es ieteiktu izveidot savu virtuves ziemas dārzu, kur podiņos audzēt baziliku, pētersīļus un citus zaļumus, lai pēc tam tos svaigā veidā pievienotu arī savās ziemas receptēs!

Šajā receptē var izmantot arī sasaldētus zaļumus :)

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.

4 komentāri:

  • Vēlējos jautāt kā ir ar olām Jūsu uzturā? Vai lietojat un cik daudz? Un kā ir ar zivīm? Kuras ir labākas un ko domājiet par tunci bundžiņās?
    Jau kādu laiku interesē Jūsu ikdienas uzturs- ko tieši un cik daudz Jūs dienā apēdiet? Atbildi uz šo jautājumu domāju sagaidīt Jūsu grāmatā, bet arī tur diemžēl šādu informāciju neatradu.
    Varbūt vēlētos padalīties ar kādu rakstu kā paraugu?
    Paldies!

  • Sveika!
    Savu ēdienkarti nepublicēju ar nodomu, jo cilvēki, kam piesaista mans redzējums par uztura lietām un, kam patīk mana mājaslapa var manus uztura principus pieņemt kā vienīgo patiesību. Bet tā tas nebūt nav, katrs ir unikāls un katram ir nepieciešams individuāls uzturs! :)
    Atraksti uz ē-pastu info@topivesels.lv un pastāstīšu par savu ēdienkarti, kura arī mainās ļoti bieži! :)

  • Debešķīgs "Dieva" ēdiens!!! Visiem, kam patīk bazilika garša, spināti! Vairāks dienas domāju taisīt, vairāks dienas pirku sastāvdaļas, un rezultāts .... pārsteidzošs, vienkārši neizstāstāma garšu saskaņa! Īpaši tāpēc, ka prosas putraimi līdz šim netika lietoti. Zinu, ka manā ēdienkartē tagad noteikti reizēm būs tikai viena pati prosas "putra" ar zaļumu dresingu! Iesaku visiem izmēģināt!

  • Ahhh, tāds prieks, ka tik ļoti garšoja! :)


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB