Sildošie salāti

Bez glutēna  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  0 komentāri

Ievads

Recepte izstrādāta speciāli "Ko ārsti Tev nestāsta" žurnālam. Marts 2017; Nr.3(47)

Šo salātu receptē iekļauti vairāki sildoši produkti, kas piemēroti agram pavasarim- sinepju dīgsti, valrieksti, ciedru rieksti, arī kazas sieram, pretēji govs piena izstrādājumiem, ir sildoša iedarbība. Salātu mērcei izmantotajiem etiķiem, kā arī sinepju sēklām un medum ir karsējoša iedarbība, tāpēc tie ne tikai sasildīs, bet arī uzlabos gremošanas darbību.


Sastāvdaļas

Salātiem:

  • 40g rukolas (vai tik, cik var apēst!)
  • 2 ēd.k. sinepju dīgstu
  • 1 mazs vai ½ liela greipfrūta, nomizots
  • 2 ēd.k. valriekstu, viegli apgrauzdēti
  • 2 ēd.k. ciedru riekstu, viegli apgrauzdēti
  • 50-70g cieta kazas siera, sarīvēts plēksnēs

Dresingam:

  • 3-4 ēd.k. kaņepju eļļas (vai 1:1 kaņepju un valriekstu eļļa)
  • 1 ēd.k. nefiltrēta ābolu etiķa
  • 1 ēd.k. medus balzāmetiķa (var izmantot arī citu balzāmetiķi)
  • ½ tējk. melnās sinepju sēklas
  • 1 tējk. medus

Pagatavošana

  1. Uz šķīvja kārto rukolas lapiņas, pārber ar dīgstiem.
  2. Uz salātiem kārto greipfrūta daiviņas, cieto sieru un pārkaisa ar riekstiem.
  3. Pagatavo dresingu- visas sastāvdaļas kārtīgi sakuļ kopā, lej pāri salātiem un pasniedz.

Piezīmes

Kas ir produktu enerģētika? Šo jēdzienu nevajadzētu sajaukt ar produktu enerģētisko vērtību, ko mērām kalorijās, savukārt enerģētika ir pavisam kas cits- pagaidām vēl rietumniekiem neizmērāms un zinātniski neizskaidrojams. Ķīnas medicīnā to devē par un Jaņ principu, Ajūrvēdas sistēmā izskata Vata, Pitta, Kapha konstitūcijas, pēc kurām iedala ne tikai cilvēkus, dabas parādības un visu dzīvo, bet arī pārtikas produktus. Mēs, rietumnieki, šo skaidrojam ar “auksts”, “karsts”, “mitrs”, “sauss”, u.c. īpašībām.

 

Dzesējoši, aukstumu radoši produkti ir pārsvarā viss svaigais, rūgtais, kā arī produkti ar lielu ūdens saturu, piemēram, salāti, zaļumi, zaļie dārzeņi, cigoriņi, baklažāni, redīsi, gurķi, tomāti, svaigi govs piena produkti, arbūzi, melones, banāni un citi augļi, vasaras ķirbji, cukīni, avokado. Savukārt, sildoša iedarbība ir sarkanai gaļai (medījuma gala ir pat īpaši karsējoša, tāpēc ieteicama tikai ziemas periodos), ķirbjiem, kastaņiem, mārrutkiem, puķkāpostiem, ķiplokiem, puraviem, valriekstiem, ciedru riekstiem, datelēm (arī citiem žāvētiem augļiem un cukuram piemīt karsējoša iedarbība) un citiem produktiem.

 

Šīs īpašības nav jāuztver burtiski- auksts ēdiens var būt ar sildošu iedarbību (piemēram, ingvers vai svaigs čilli pipars), tāpat ir izņēmumi produktu grupās, piemēram, kinza vai lociņi ir svaigi zaļumi, taču tiem ir sildoša iedarbība uz ķermeni. Taču siltam ēdienam, pievienojot dažādas enerģētiski atvēsinošas garšvielas- koriandru, fenheļa sēklas, safrānu un citas- iespējams panākt dzesējošu efektu uz organismu. Arī piparmētru tējai piemīt atvēsinoša iedarbība uz organism, tāpēc to nevajadzētu dzert, kad esam nosaluši, mums ir drudzis, iesnas un nespējam sasildīties. Iesaku vairāk papētīt ēdienu enerģētiku, jo tik vien kā ievērojot šos principus, var sev un ķermenim ļoti palīdzēt.

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB