Mencu aknu tartars sirds veselībai

Bez glutēna  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  AIP draudzīgs  /  3 komentāri
Mencu aknu tartars sirds veselībai
Foto: Ance Šternberga

Ievads

Lai aktualizētu jautājumus par sirds un asinsvadu veselības riska faktoriem, Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju jau trešo gadu organizē kampaņu “Mīli savu sirdi!”.

Šīs Informatīvās kampaņas "Mīli savu sirdi!" ietvaros radīta recepte Tavas sirds veselībai! 


Sastāvdaļas

 

  • 1/2 neliela sarkanā sīpola
  • 1 kārba Oscar's Fish mencu aknu
  • 1/2 tējk. maltu melno piparu
  • 1 ķiploka daiva, izspiesta caur ķiplokspiedi
  • nedaudz citrona sulas, pēc garšas
  • Sauja sakapātu ABSOLŪTS ĒD Sinepju dīgstu

 


Pagatavošana

  1. Smalki sakapā sarkano sīpolu, ber un sapresē apļveida formītē.
  2. Bļodiņā izber mencu aknas, saspaida kopā ar melnajiem pipariem, ķiploku, citrona sulu.
  3. Mencu aknu masai pievieno dīgstus, apmaisa un kārto masu virs sīpoliem to kārtīgi nopresējot.
  4. Uzmanīgi ņem nost metāla formīti/stīpu un pasniedz garnētu ar dīgstiem, un ēd daudz nedomājot, citādi eļļa no mencām nopludinās visu šķīvi! :)

Piezīmes

Sarkanie sīpoli- ļoti bagāti dažādiem antioksidantiem, kas pasargā organismu no iekaisumiem un deģenerācijas procesiem, kas ir īpaši svarīgi, runājot par sirds un asinsvadu veselību. Sēra savienojumu saturs sīpolos potenciāli palīdz samazināt trombu un asins sabiezējumu veidošanās risku, kā arī samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs.

 

Mencu aknas un Omega-3 taukskābes- Mencu aknas ir bagāts omega-3 taukskābju avots. Šīs taukskābes ļoti būtiski samazina iekaisuma procesus ķermenī, kas ir primārā funkcija nepieciešama veselai sirdij. Mencu aknas satur arī daudz un dažādas citas uzturvielas (piemēram, Vitamīnus A, D), kas nepieciešamas šūnu enerģijai, atjaunošanai un to optimālai funkcionēšanai, taču ļoti svarīgi ir izvelēties tieši kvalitatīvus mencu aknu produktus, lai netiktu uzņemtas veselībai bīstamas vielas no piesārņotiem ūdeņiem. Tāpēc es iesaku izvēlēties Īslandes tīro ūdeņu zivju produkciju.

 

Ķiploks- augu medicīnā ķiploks tiek uzskatīts par vienu no primārajiem sirds un asinsvadu sistēmas veselības veicinātājiem un aizsargātājiem. Tam piemīt vispārējs kardiovaskulāro slimību riska faktoru samazinošs efekts- potenciāli samazina holesterīnu un triglicerīdu līmeni asinīs, iekaisumus organismā, it īpaši saistītus ar sirds un asinsvadu sistēmu, uzlabo asinsvadu sieniņu elastību un tonusu, regulē asinsspiedienu, mazina trombu rašanos, kalpo kā antioksidants, kas aizsargā asinsvadus no brīvo radikāļu bojājumiem.

 

Dīgsti- dīgsti ir mazas spēkstacijas, kas savā uzturā jāiekļauj ikvienam, kam rūp sava veselība. Sēklas pašas par sevi ir vērtīgs, uzturvielām bagāts produkts, taču to pieejamība organismā ir niecīga. Izmantojot dabas viltību jeb diedzēšanu, mēs ļoti veiksmīgi varam šīs uzturvielas padarīt daudz vieglāk asimilējamas un, kas ir pats svarīgākais, ievērojami palielināt enzīmu, vitamīnu un citu uzturvielu saturu tajās. Sirds veselībai jebkuri zaļumi un dīgsti ir vērtība, jo tie ne vien satur dažādus antioksidantus, mikro un makro elementus, kas nepieciešami sirds aizsardzībai, bet arī satur hlorofilu, kas ir antibakteriāls, pretiekaisuma, audu reģenerējošs un asinsriti attīrošs elements.

 

[Avoti: http://jn.nutrition.org/content/136/3/736S.full]

Autors: Ance Anna Šternberga

Iemīlies rūpes par sevi! Iemīlies sevī!

3 komentāri:

  • Sveika, Ance! Jautājums sekojošs - vai šis produkts ir termiski apsptrādāts un to var lietot mazuļa gaidīšanas laikā?

  • Sveika! Produkts ir termiski apstrādāts un to var lietot gaidīšanas laikā! :)

  • Ļoti gardi, paldies par recepti! :) Tiesa gan - iztikām šoreiz bez dīgstiem un ķiploka, aizvietojot tos ar smalki sakapātām zaļajām olīvām, un sīpolu iejaucu masā.. Bet tās jau ir variācijas :) Nebiju iedomājusies iepriekš jebkad lietot mencu aknas, jo... nu vienkārši kaut kādi aizspriedumi laikam :)) Tagad būs ģimenes ēdienkartē regulāri! Paldies!


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB