Mandeļu piens

Vegānu  /  Bez glutēna  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  9 komentāri
Mandeļu piens
Foto: Katrīna Lipska

Ievads

Lai gan arī jau pie mums Latvijā šur tur ir nopērkams mandeļu piens, tas tomēr nepārsniedz mandeļu saturu ~8-12% un ir bagātināts dažādām stabilizētājvielām, ir dārgs un ne vienmēr atrodams veikalu plauktos. Tā kā es ļoti bieži receptēs pievienoju mandeļu pienu(tas var būt arī jebkurš cits riekstu/graudu piens), padalīšos arī savā receptē. Riekstu pienu pagatavošanai būs nepieciešams jaudīgs blenderis, sietiņš(riekstu maisiņš vai marle arī derēs!) un vēlams stikla krūze/pudele ar vāciņu piena uzglabāšanai.


Sastāvdaļas

  • 1 daļa mandeļu
  • 2 daļas svaiga ūdens
  • šķipsna sāls, garšvielas pēc izvēles (kanēlis, muskatrieksts, u.c.)
  • saldinātājs pēc izvēles (medus, kļavu sīrups, u.c.)

Pagatavošana

1. Mandeles iepriekš nakti izmērcē ūdenī.

2. Izmērcētās mandeles kārtīgi noskalo un liek blenderī.

3. Pievieno ūdeni un blenderē līdz mandeles ir pilnībā samaltas un piens ir dzidri baltā krāsā.

4. Caur sietu izkāš vairākas reizes, līdz biezumi vairs neuzkrājas sietiņā.

5. Šajā brīdī var pievienot garšvielas un saldinātājus pēc izvēles, sablenderēt, liet noslēgtā traukā un uzglabāt ledusskapī līdz 3 dienām.


Piezīmes

Šis iznāk kā mandeļu piena koncentrāts. Lietojot pie ēdieniem, es to ieteiktu atšķaidīt 1:1 ar svaigu avota ūdeni.

 

Mandeļu piens jāuzglabā ledusskapī noslēgtā traukā, jo pretējā gadījumā tas sevī var uzsūkt pārtikas produktu dažādos aromātus, tādā veidā zaudējot savu svaigo smaržu un garšu.

 

Es visbiežāk pienu nejaucu ne ar kādām garšvielām un saldinātājiem, jo tas ilgāk paliek svaigs, kā arī gatavojot Tev vienmēr ir iespēja pievienot visas šīs papildu sastāvdaļas!

 

Starp citu, nemet ārā biezumus, bet izveido no tiem mandeļu miltus, kas fantastiski der dažādiem kulinārijas brīnumiem.

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.

9 komentāri:

  • Sanāca pat labāk, kā cerēju. :)

  • Super! :)

  • Vai mandeles vajag lobīt pirms piena pagatavošanas? Vai blanšēšanas procesā tās nezaudē savu uzturvērtību?

  • Mandeles nav nepieciešams lobīt, bet to var darīt, ja ir laiks un vēlēšanās! Lielus zaudējumus blanšēšana nenodara, tomēr es priekšroku dotu mērcēšanai uz nakti! :)

  • Lieliska ideja par miltiem! Super! Nebūtu iedomājusies :) Paldies!

  • Tiešām paldies par miltu ideju! Kā viņus izžāvēt un kur var dabūt to riekstu maisiņu, piena izkāšanai? Pus Rīgu esmu izmeklējusi, bet nekā!

  • Riekstu maisiņu var pasūtīt internetā, taču tas ir padārgi, lētāk ir izmantot parasto sietiņu! Izžāvēt miltus var krāsnī zemā temperatūrā vai dehidratorā :)

  • Vai mandeļu pienu var izmantot putras pagatavošanai (vārīšanai)?

  • jā, protams, ka var! :)


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB