Ditas Lases baltais kičari

1 personai  /  0 komentāri
Ditas Lases baltais kičari
Foto: Dita Lase

Ievads

"Kičari ir ēdiens, kas man pirmais nāk prātā, domājot par veselīgu ēšanu. Tas rāda sabalansēta uztura principu: ogļhidrāti (graudi), olbaltumvielas (pākšaugi), dārzeņi, ūdens, taukvielas, garšvielas un augļi (citrons, tomāti). Tas rāda daudzveidību – mainiet graudus, mainiet pākšaugu, mainiet dārzeņus un garšvielas, un katru reizi iegūsiet pilnīgi citādāku ēdienu. Un visbeidzot: kičari ir sātīgs, dūšu piesienošs un vienlaikus – viegli sagremojams. Ja Jūs pazīstat kičari – Jums vienmēr priekšā ir špikeris veselības pamatprincipiem. Baltais kičari tādēļ, ka man gribējās parādīt, ka balts ne vienmēr nozīmē rafinēts. Un tādēļ, ka šogad esmu ļoti aizrāvusies ar neparastu krāsu dārzeņiem, ko pērku tieši no bioloģiskajiem zemniekiem – tepat Latvijā audzētus, tikko no dārza. Kur nu vēl veselīgāk?!"


Sastāvdaļas

  • 3 cm purava vai ½ neliela baltā sīpola
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ½ tējk. balto magoņu sēklu*
  • gabaliņš selerijas saknes vai ½ tējk. selerijas pulvera
  • 1 mazs baltais burkāns
  • ½ baltās bietes
  • dažas ziedkāposta rozetes
  • 2 saujas rīsu
  • 1 sauja šķelta lobīta uraddāla
  • ~500ml ūdens
  • 1 ēdk. kokosriekstu eļļas
  • šķipsniņa jūras sāls
  • šķēlīte citrona
  • dažas (baltā) tomāta šķēles

*balto magoņu sēklas ir indiešu garšviela – tās var nopirkt tur, kur šādas garšvielas tiek tirgotas, arī tepat Latvijā. Bet, ja tā nav pieejama, lieciet baltos piparus – garša būs cita, tomēr saskanīga un šim kičari piestāvoša.


Pagatavošana

1. Karstā eļļā ber sakapātu puravu (sīpolu) un ķiploka daiviņu, magoņu sēklas un seleriju. 

2. Apmaisa, pēc padsmit sekundēm liek klāt kubiņos sagrieztus dārzeņus, maisot izkarsē kādu

pusminūti.

3. Tad pievieno rīsus, dālu un ūdeni, mazliet sāls, izmaisa, uzliek katlam vāku, un ļauj

sutināties apmēram 30 min.: rīsiem mazliet jāpārvārās.

4. Pirms pasniegšanas pārslaka citronu sulu un ēd karstu, kopā ar tomātiem. 


Piezīmes

Dita Lase ir veģetāra uztura skolas Vegus dibinātāja un vadītāja

 

Foto: www.vegus.lv

Dita par sevi: "Man garšo ēst, un es dievinu, ja cilvēki dabū garšīgi ēst. Tāpēc ikdienā vadu kulinārijas kursus un lasu lekcijas, daloties jau teju 20 gadu ilgušā pieredzē un sajūsmā par garšvielām, par daudzveidīgu, garšīgu, ikdienā viegli pagatavojamu ēdienu. Kad ar kursiem nepietiek, lai visiem visu izstāstītu – rakstu pavārgrāmatas un www.vegus.lv"

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB