Curantur.lv vistas kauliņu buljons GAPS gaumē

Bez glutēna  /  Bez olām  /  Bez cukura  /  AIP draudzīgs  /  0 komentāri

Ievads

Fileja no uztura vērtības viedokļa ir pati mazvērtīgākā dzīvnieka/putna daļa, bet kauli, āda, skrimšļi, tauki, cīpslas, orgāni (mēle, aknas, sirds u.c.), ir vērtīgākais dzīvnieka organismā, un tieši no šiem (varbūt izņemot orgānus!) jāvāra buljons. Piemēram, vistas buljons būtu jāvāra, arī izmantojot vistas galvu un kājas ar visiem nagiem.  


Sastāvdaļas

  • Vistas kaulainās daļas - spārni, mugura, kakls, u.c., kā arī āda un tauki (bioloģiskas izcelsmes, lauku vista)
  • Burkāni
  • Brokoļi
  • Selerijas kāts
  • Sīpoli
  • Ķiploki
  • Lauru lapas
  • Zaļumi (svaigi, saldēti vai kaltēti)
  • Malti pipari
  • Garšvielas
  • Sāls (Himalaju sāls, Ķeltu sāls vai Jūras sāls)
  • ½ citrona sula  vai ābolu etiķis
  • Pēc izvēles - skābi kāposti (kā lielisks probiotisko baktēriju avots), skābs krējums

Pagatavošana

1. Pēc veselas vistas sadalīšanas labākos gabaliņus (fileju, stilbiņus u.c.) atstāj šmorēšanai, bet kaulaināko daļu (spārnus, muguru, kaklu u.c.), kā arī ādu un taukus izmanto buljona gatavošanai. Buljonu var gatavot arī no kauliem, ka spalikuši pāri pēc vistas cepeša.

 

2. Kauliņus liek katlā aukstā ūdenī,  karsē uz lēnas uguns, pirms ūdens aizvārīšanās ar putu karoti nosmeļ putas. Var arī pirmo piecu minūšu vārīšanas ūdeni noliet, lai "attīrītu" jēlo gaļu vai kaulus.

 

3. Tad samazina liesmu/karstumu un vāra buljonu daudz stundas (jo ilgāk, jo vērtīgāks būs buljons), piemēram, 2-3 stundas būtu minimums vistas buljonam, bet var vārīt arī 6-8 stundas. Ja tiek izmantoti liellopa vai medījuma kauli, buljonus vāra līdz pat 24 stundām. Vārīšanās laikā pievieno sāli (Himalaju, Ķeltu vai Jūras sāli),  lauru lapas, maltus piparus, citas garšvielas pēc izvēles, ½  citrona sulu vai ēdamkaroti  ābolu etiķa.

 

4. Ilgās vārīšanās laikā iztvaikojušo ūdeni atkal papildina (ar vārītu ūdeni).

 

5. Īsi pirms gatavības beigām buljonam pievieno  sagrieztus dārzeņus (burkānus, brokoļus, seleriju kātus, sīpolus, ķiplokus, u.c.), kaltētus vai saldētus zaļumus, pavāra vēl apmēram 15 minūtes un tad ēd uz veselību. Klāt šķīvī liek svaigus, saspiestus ķiplokus, svaigus zaļumus, skābus kāpostus, skābu krējumu. Neaizmirsti nograuzt arī pašus kauliņus, kas ilgi vāroties, būs kļuvuši pavisam mīksti.

 


Piezīmes

Ilgās vārīšanas rezultātā  un skābuma ietekmē pilnvērtīgāk sašķeļas tauki un olbaltumvielas, kā arī buljonā pilnīgāk nonāk visas citas vērtīgās uzturvielas (kolagēns, glikozamīns, vitamīni, mikroelementi), tāpēc  tie organismā spēj ļoti ātri  uzsūkties. Ne velti vistas buljons ir vecmāmiņu recepte tieši saslimšanas laikā, jo tas dod spēku ātrāk atveseļoties. Kauliņu buljons ir daudzu dziedinošo diētu (SCD, GAPSPaleo, W.A.Price) pamatā, jo tas palīdz atveseļot zarnu trakta šūnas, bet, kā zinām, vesels  gremošanas trakts ir veselības pamatā.

 

Variants – buljonu veido kā bāzi dažādām zupām. Tad dārzeņus pievieno tikai daļai attiecīgajā dienā apēdamā buljona, pārējo noliekot ledusskapī,  kur to var glabāt līdz 10 dienām (buljonu var arī saldēt, tas nezaudē savu uzturvērtību). Un nākamo daļu buljona izmanto citā dienā, pievienojot citādu dārzeņu kombināciju (bietes, puravus, papriku u.tml). Tas dod iespēju variēt ar dārzeņiem, katrā ēšanas reizē iegūstot citu zupu.

 

Šādi var gatavot arī cūkas, jēra, liellopa, teļa, truša, pīles, zoss, tītara, aļņa, brieža kauliņu buljonu. Tikpat labi var izmantot arī zivis, vēlams tieši galvas, spuras un asakas.

 

Silvija Ābele par sevi:

 

 

"Esmu veselības, holistiska dzīvesveida un GAPS konsultante, kā arī bloga www.curantur.lv autore. Par savu misiju uzskatu stāstīt un rādīt cilvēkiem, kā palikt veselākiem, izvēloties dabiskas iespējas - homeopātiju, veselīgu uzturu, organisma attīrīšanu u.c. Atslēgas vārds, ko lietoju visbiežāk, runājot par veselību, ir atbildība. Tiklīdz mēs saprotam, ka veselība nedzīvo aptiekas zāļu kastītē, bet ir mūsu izvēļu, uztura un dzīvesveida rezultāts, tā sākas ceļš uz veselību. Dziedinošs uzturs pilnīgi noteikti ietver sevī kauliņu buljonu, labos taukus un skābus kāpostus. Visu šo varam dabūt vienā šķīvī, izmantojot šo recepti."

Izvēlies būt vesels!

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB